Украйна започна масова евакуация в северната Сумска област

Украйна започна масова евакуация в северната Сумска област

Украинските власти започнаха масова евакуация на селища в северната, погранична с Русия Сумска област заради продължителните периоди на ожесточени обстрели в района, съобщиха местни официални представители, цитирани от БТА.

Регионалната военна администрация написа в социалната мрежа “Телеграм”, че през последните три дни са евакуирани над 180 жители от района на пограничната община Великописарска.

Властите в Суми отдавна публикуват ежедневни съобщения за руски обстрели, но нападенията са се ожесточили.

От областната управа уточниха, че именно в засегнатите от евакуацията зони обстановката е “най-напрегната”, като за последните пет дни са били убити трима души, а 13 са ранени.

По данни на администрацията досега са евакуирани общо над 4500 души от 22 села в Сумска област, но оттам не посочиха конкретни срокове, в които ще се извърши цялостният процес на преместване на жителите.

Великописарска се намира на няколко километра от намиращото се от другата страна на границата с Русия село Козинка, където местните власти съобщиха по-рано тази седмица, че са били причинени сериозни щети след нахлуване на руска територия на въоръжени групи от Украйна. Самите групи обявиха, че са съставени от руснаци, противопоставящи се на Кремъл, и добавиха, че провеждат военна операция в района.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви в четвъртък, че обстрелите на управлявания от него регион продължават и съобщи за един ранен. В сряда вечерта той обиколи пограничната зона и каза, че на територията на областта няма вражески сили.

Губернаторът на съседната руска област Курск Роман Старовойт съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила три украински дрона в четвъртък вечер.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1002hPa 72% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg