SpaceX изгражда мрежа от “шпионски” сателити за американското разузнаване

SpaceX изгражда мрежа от "шпионски" сателити за американското разузнаване

SpaceX, основана от Илон Мъск, изгражда мрежа от стотици шпионски спътници по класифициран договор с американското разузнаване, пише Reuters, позовавайки се на 5 източника, запознати с програмата.

Договорът на SpaceX е за нова мощна шпионска система със стотици спътници, които могат да работят като рояк в ниски орбити.

“Сателитите могат да проследяват цели на земята и да споделят тези данни с американското разузнаване и военните”, са заявили източниците на британската агенция. Това ще позволи на правителството на САЩ бързо да получи непрекъснати изображения на дейност на място почти навсякъде по света, подпомагайки разузнаването и военните операции.

Според информацията, сумата на договора, който е подписан още през 2021 г. с Националната разузнавателна служба, агенцията, която управлява шпионски сателити, е 1,8 милиарда долара.

“Ако бъде успешна, програмата значително ще разшири способността на правителството и военните на САЩ бързо да идентифицират потенциални цели на земята”, са допълнили още източниците.

Плановете показват степента на участие на SpaceX в американските разузнавателни и военни проекти и илюстрират по-дълбоките инвестиции на Пентагона в големи нискоорбитални сателитни системи за подкрепа на сухопътните сили.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 11°C
1007hPa 87% 100% 6m/s 30deg

13°C Усещане 11°C
1008hPa 47% 40% 2m/s 150deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 44% 75% 5m/s 250deg