Варна ще се превърне в столицата на астрономията в средата на месец юни

Варна ще се превърне в столицата на астрономията в средата на месец юни

Варна ще се превърне в столицата на астрономията в периода 14-15 юни, когато се предвижда да се проведе XVI годишна конференция на Съюза на астрономите в България. Това съобщи за СайтЪТ  д-р Ева Божурова, от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Конференцията ще включва както представяне на проекти, образователни програми по астрономия, обсерватории и астро-клубове в България, така и научни резултати на български учени във всички области на астрономията.

Видео СайтЪТ

Д-р Божурова припомни още, че за пореден път кръжочниците на Обсерваторията са се представили на изключително високо ниво в рамките на Националния кръг на Олимпиадата по астрономия, който се е проведе в началото на месец май.

През месец юли Варна ще бъде домакин и на лагер на кръжочници, които ще вземат участие в Международната олимпиада по астрономия.

“За участие в лагера ще бъдат поканени около 20 деца, които са показали най-добри резултати в Националния кръг по астрономия. В период от две седмици децата ще бъдат подготвяни с усилено решаване на задачи по физика и астрономия, а след това ще се проведе отборния кръг, в който ще бъде избран Българския национален отбор”, каза още д-р Божурова.

Успоредно с това във варненската обсерватория предстоят и няколко много важни чествания, свързани с годишнината от основаването на НАОП “Н. Коперник”. Една от годишнините е свързана с отбелязване 550 години от рождението на Николай Коперник, който е патрон на варненската обсерватория.

Другата годишнина е свързана отново с един знаменит физик – Фриц Цвики, който е направил забележителни открития, но освен това е и роден във Варна.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 20% 7m/s 140deg
23°C Усещане 23°C
1017hPa 53% 20% 5m/s 110deg
24°C Усещане 24°C
1017hPa 46% 75% 4m/s 110deg