Кой е кръстникът на улиците в най-космическото село в България – Звездица и как се е родила идеята за наименуването им? (ВИДЕО)

Кой е кръстникът на улиците в най-космическото село в България - Звездица и как се е родила идеята за наименуването им? (ВИДЕО)

Едва ли има варненец, а и не само, който да не знае кое е най-космическото село в България – село Звездица. Разположеното на десетина километра от Варна село Звездица се различава от всички останали населени места у нас. Как ви звучи “живея на “Юпитер”, “чакам гости от “Марс” или „отивам до “Венера”? С подобни имена на улиците и централния площад жителите на китното варненско село се чувстват по-близо до звездите. И имат пълно основание да отбелязват деня на космонавтиката 12 април. Интересна е обаче историята, която проследява кръщаването на улиците в село Звездица. СайтЪТ Ви среща с д-р Ева Божурова, която заедно с нейни колеги са участвали в комисията по наименуване на улиците в Звездица.

“Малко след демократичните промени в страната, тогавашният новоизбран кмет на село Звездица дойде при нас в обсерваторията. Той сподели, че в селото улиците имат номера, но нямат имена. След обсъждане със съветниците в селото, хората решили да кръстят улиците с астрономически имена, които да подхождат на Звездица. Тогава кметът поиска нашата помощ да му предложим такива имена.

Ние с колегите ми, направихме цял списък от имена, които да са популярни и добре известни на всички, а така също и да са благозвучни. Благодарение на това, централния площад на Звездица носи името “Галактика”. Част от улиците кръсихме с имена на звезди, а други на планети, след което продължихме и със съзвездията”, разказа още кръстницита на улиците в най-космическото село в България.

Видео СайтЪТ

Тя допълни, че освен традиционните имена – Сирус, Марс, Венера – астрономите са подбрали и няколко интересни имена на съзвездия като например:

“Касиопея, Андромеда и Пегас са само малка част съзвездията, на които са кръстени някои от улиците в Звездица”, каза още д-р Божурова.

Тя посочи, че миналата година преподавателите в Обсерваторията във Варна са решили да проверят знанията на кръжочниците си по един нов и интересен начин:

“В края на миналата година, аз и моята колежка Ани Аврамова организирахме екскурзия до село Звездица с нашите кръжочници, за да ги препитаме. Организирахме им състезание и ги разделихме на отбори, а задачата им беше в рамките на 45 минути да фотографират възможно най-много табелки с астрономически имена на улиците, но и не само – след това трябваше да разкажат, какви са тези обекти и къде се намират. Така, че това наистина е най-космическото село в България”, каза още Ева Божурова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1015hPa 59% 20% 5m/s 110deg

17°C Усещане 15°C
1017hPa 42% 75% 5m/s 200deg

21°C Усещане 20°C
1015hPa 32% 20% 3m/s 120deg