Варна ще запомни този ден! Хиляди сведоха глава пред паметта на Апостола! (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варна ще запомни този 19 февруари! Хиляди варненци, деца, младежи и техните родители и преподаватели се включиха в мащабното шествие с три лъча, което по различни маршрути стигна до паметника на Апостола на свободата Васил Левски на алеята на Възрожденците в Морската градина на Варна, предаде репортер на СайтЪТ.

По повод 150 годишнината от гибелта на националния герой, венци и цветя бяха поднесени рано сутринта пред барелефа на Апостола в кв. „Левски”. По-късно от три места в морския град започнаха шествия.

Над 1300 деца от варненските училища и детски градини се включиха в мащабната инициатива в памет на Левски.

“Отбелязваме паметта на един велик българин. Тук всички хора са дошли, носейки Левски в сърцето си! Това, което показаха като готовност всички, които се включиха от градините и училищата, аз вярвам, че България ще пребъде. Чест прави на всички учители и родители, които възпитават децата си в патриотичното дело”, сподели за СайтЪТ Анатоли Атанасов, един от организаторите на шествието.

Гайдарска школа “Тракия” и Представителния гайдарски състав към ПГХНИ “Константин Преславски” бяха начело на единият лъч от шествието, който тръгна от площад “Независимост”.

Кметът на Варна Иван Портних, областният управител Марио Смърков, председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, от ръководството на ВМС и ОДМВР Варна поведоха шествието от паметника на Васил Левски в градинката пред Археологическия музей по бул. „Сливница“ към Алеята на възрожденците в Морската градина.

Втората група тръгна от площад „Независимост“ по пешеходната част на бул. „Княз Борис I“ и бе водена от Варненския и Великопреславски митрополия Йоан, а третият лъч се придвижи от пространството до зоокъта по централната алея.

В поклонението участваха Представителният духов оркестър на ВМС, гайдарски школи, ученици и деца от варненски училища и детски градини, много граждани.

Пред паметника на Апостола митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва и произнесе кратко слово.

“Има една дума, която описвала Левски, но вече е архаизъм. Думата е любочестие! Означава едновременно всеотдайност в служба на доброто, смирение, скромност…”, каза в част от словото си митрополит Йоан.

Венци и цветя в знак на признателност бяха положени от кмета на Варна, от областния управител, от председателя на Общинския съвет, от Варненска и Великопреславска митрополията, от Военноморските сили, от ОД на МВР, от съдебни институции, от районни кметства, от съюз на офицерите от запаса и съюза на ветераните от войните, от партийни формации, от неправителствени организации, от читалища, от университети, от училища, от детски градини и от много граждани. 

Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори – Военноморските сили, Варненската и Великопреславска митрополия, общобългарският комитет „Васил Левски“ – клон Варна, Народно читалище “Васил Левски”, Сдружение за възстановяване на българската памет „БРАН“.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1009hPa 70% 40% 7m/s 310deg
15°C Усещане 13°C
1012hPa 36% 20% 5m/s 250deg
20°C Усещане 19°C
1010hPa 24% 20% 10m/s 280deg