Увеличават се случаите на скарлатина във Варна

Високи остават нивата на заболеваемост от варицела и скарлатина във Варна

Сериозно увеличение на случаите на скарлатина отчитат здравните власти във Варна, предава СайтЪТ. По данни на седмичната справка на Регионалната здравна инспекция, през изминалата седмица във Варна са били регистрирани 86 нови случая на скарлатина, а за предходната те са били 30.

Скарлатината се характеризира с дребнопетнист обрив, висока температура и ангина.

Хората със заболяването обикновено имат и възпалено гърло. Това е така, защото скарлатината се причинява от бактериите, които предизвикват състояние, наречено „стрептококова инфекция на гърлото“.

Симптомите включват:

  • Обрив – обикновено започва по главата и шията и се разпространява по тялото, ръцете и краката. Той причинява червени петна, които стават бели при натискане на кожата, която може да се усеща суха, груба и грапава. Обривът е най-обилен по сгъвните повърхности, долната част на корема, страничните части на гръдния кош и вътрешните страни на бедрата.
  • Яркочервен език с малки подутини по него – лекарите наричат това „ягодов език“.

Човек със скарлатина може да има и симптоми на стрептококова инфекция на гърлото. Те могат да включват:

  • Възпалено гърло – може да започне внезапно
  • Бели петна в задната част на гърлото
  • Подути жлези в областта на шията
  • Висока температура

Тези симптоми обикновено се подобряват за 2 до 5 дни.

При подходяща терапия прогнозата е много добра. При антибиотична терапия децата обикновено са напълно здрави след 1 седмица. Фарингитът обикновено преминава няколко дни след началото на терапията и обривът също изчезва в рамките на една седмица.

Скарлатината се лекува с антибиотици, които намаляват симптомите на инфекцията и предпазват от разпространението й сред други хора.

От РЗИ – Варна допълват, че от въздушно – капковите инфекции, без грип и ОРЗ, са регистрирани за тази седмица и 116 лица с варицела със заболеваемост 24,75‰. При варицелата се наблюдава спад, като за предходидния отчетен период са били регистрирани 152 случая на варицела.

Броят на регистрираните чревни инфекции е 11 случая срещу 5 от предходната седмица. За тази седмица са регистрирани 7 лица с ентероколит, 1 лице с ротавирусен ентерит и 3 лица с вирусен хепатит.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 6°C
1014hPa 95% 98% 1m/s 0deg
6°C Усещане 4°C
1014hPa 75% 50% 2m/s 160deg
7°C Усещане 5°C
1014hPa 76% 20% 3m/s 270deg