Във варненската библиотека откриват изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Иван Вазов

Във варненската библиотека откриват изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Иван Вазов

Днес в РБ “П. Славейков” – Варна ще бъде открита изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Иван Вазов, предаде СайтЪТ.

В началото на лятото Националният литературен музей гостува на Варненската библиотека с две вълнуващи събития, допълват от библиотеката. Днес от 17.30 ч. във фоайето на РБ „Пенчо Славейков” (бул. Сливница 34) ще бъде открита пътуващата изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Иван Вазов.

Експозицията съдържа документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Патриарха на българската литература, като специално място е посветено на семейството му, на емигрантските му години и появата на първия български роман
„Под игото”.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната литературна дейност на Иван Вазов и участието му в обществения и политически живот в следосвобожденска България.

Изложбата се организира от Националния литературен музей и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

Отново днес, но от 18.00 ч. във фоайето на РБ „Пенчо Славейков” (бул. Сливница 34) Атанас Капралов ще представи найновата си стихосбирка „По мярка на духа“.

„По мярка на духа“ е поезия за същността на днешния взривоопасен свят, тя е болка от тежка рана и лекарство за тази рана. Тази стихосбирка носи част от вечността, искреността на детската сълза, непобедимата мощ на обичта и светлата вярна майка.

Тя ми дава надежда, че в България продължават да се раждат смели и силни поети.“ – Здравка Евтимова Атанас Капралов е поет, журналист и театрален деятел, а от 2017 г. е и директор на Националния литературен музей. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на българския ПЕН център. Автор е на няколко поетични книги, на книжката за деца „Цветно чудо“, на сборници със спомени за родния си град и др. Книгите му са превеждани на френски, немски, руски, английски, румънски, турски и други езици.

Носител е на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ (2008), „Златен пегас“ (2012), на националните награди „Валентин Найденов“ (2013), „Николай Искъров“ (2015), на първа
награда от Националния поетичен конкурс „Биньо Иванов“ (2016).

В началото на 2023 година той получи почетния знак-медал на Фондация „Помогни на нуждаещите се” за дейността си като директор на Националния литературен музей.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

32°C Усеща се 33°C
1011hPa 43% 20% 7m/s 130deg

31°C Усещане 31°C
1009hPa 42% 0% 3m/s 140deg

33°C Усещане 33°C
1010hPa 38% 20% 2m/s 0deg