Веселякът Росен Марков продава на търг в центъра на Варна яйца “Фаберже” (ВИДЕО)

Зевзекът Росен Марков изрази по забавен начин в негов стил възмущението си от високите цени на хранителните продукти в магазините и галопиращата инфлация, видя репортер на СайтЪТ.

В поредната си закачлива акция по актуална тема, председателят на Партията на българските мъже, продаваше на търг яйца в центъра на Варна, но единственият му клиент се оказа претенциозен приятел, който остави едно левче и взе от ръцете на Марков опаковка с 10 яйца.

“Провокиран съм от високите цени на храните в България и в частност цената на яйцата . Яйца “Фаберже” има по света на цена около 10 млн. долара. И моята първоначална тръжна цена е 10 млн. долара.

Завършвам с въпрос: ” В нашите магазини в България кокоши яйца ли купуваме или яйца “Фаберже”? Спекулата расте заради липсата на контрол и липсата на правителство.

В тая връзка аз съм за друпартийна система на управление. Сега нито сме президентска република, нито нищо! Според мен браншовите организации трябва да се съберат, заедно с представители на държавните органи и определят помежду си цената на яйцата, както и останалите продукти. Не може да има такава разлика в цените”, коментира Марков.

Ето и малко повече за прословутите яйца Фаберже:

Произведенията на Петер Карл Фаберже остават ненадминат връх в световното ювелирно изкуство. Те са признати за скъпоценности, наравно с най-високия клас произведения на изобразителното изкуство.

Богатата орнаментика на тези специфични творби с яйцевидна форма, украсени със скъпоценни камъни и благородни метали, ги прави все по-скъпи във времето творби с колекционерска стойност.

Първите яйца на Фаберже са произведени в периода между 1885 и 1917 година – годината на Октомврийската революция в Русия. Както е известно, първото ювелирно произведение е изработено за руския цар Александър III, като великденски подарък за съпругата му – императрица Мария Федоровна.

То има скрита тайна: под бялата емайлирана “обвивка” се разкрива златна кокошка, която също се отваря, за да разкрие миниатюрна диамантна реплика на императорската корона с рубинена висулка.

Императрицата била толкова възхитена от подаръка, че Александър III назначил Фаберже за “златар на специално разположение към императорския двор”.

Към Фаберже бил назначен цял екип от майстори-занаятчии, които да работят по проектите му. Имперските великденски яйца стават все по-сложни и богато украсени. Всяко следващо яйце било уникално и разбира се – с изненада.

Някои от най-известните яйца на Fabergé включват диамантена решетка, която обгръща фигурка на малък слон, изработен от слонова кост и покрит със скъпоценни камъни.

Вътрешността на яйцето на Гатчинския дворец разкрива миниатюрна златна реплика на двореца в Гатчина, а много от яйцата са украсени и с малки портрети на императорското семейство.

Някои от яйца на Фаберже от руския период са били предназначени за отбелязване на важни хора или събития: например “Орденът на Свети Георги” е било направено по време на Първата световна война.

След смъртта на Александър III, на 1 ноември 1894 г., неговият син Николай II продължава да колекционира яйца на Фаберже, както и да спазва традицията майка му да получава своя великденски подарък.

Фаберже се прочува в цял свят, тъй като руският император раздава творбите му като подаръци на важни световни личности. Един от тях е Ротшилд.

Подаръци за важни хора по света започнали да поръчват на Фаберже и руски благородници със световна известност, като княз Юсупов и Александър Келч.

Когато след революцията през 1917 г. е свалено управлението на Романов, и императорското семейство е екзекутирано, остава… императорската колекция на Фаберже, създадена от майстора-ювелир между 1885-а и 1916-а година. Тя е национализирана.

Самият Карл Фаберже и семейството му напускат Русия.

Идточник: impressio.dir.bg

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 4°C
1013hPa 95% 98% 2m/s 120deg
6°C Усещане 4°C
1014hPa 75% 11% 2m/s 160deg
7°C Усещане 5°C
1014hPa 76% 20% 3m/s 270deg