Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана: Опасните ескалиращи действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион (ВИДЕО)

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана: Опасните ескалиращи действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион (ВИДЕО)

„На учебен полигон Ново село военнослужещи от осем държави-съюзници работят и се готвят заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор и да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и за сигурността на Източния флаг на НАТО тогава, когато се наложи.“ Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев,  на учебен полигон „Ново село“, където наблюдава, заедно с министър-председателя акад. Николай Денков, заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и постоянните представители на страните-членки на НАТО, демонстрация на способности на военнослужещите от многонационалната бойна група на НАТО в България.

„България беше една от първите страни в края на 2021 г., която подчерта, че Югоизточният фланг на НАТО трябва да се засили. Тогава това искане изглеждаше може би неочаквано или предварително, но се оказа навреме и на място.Това, което виждаме днес, е резултат от усилията на българската държава, нейните съседи от НАТО и командването на Алианса да подсили Югоизточния фланг, защото геополитическата ситуация много бързо се промени“,  отбеляза министър-председателят акад. Николай Денков след демонстрациите на способности на военнослужещите от многонационалната бойна група в рамките на учението „Iron Strike – 23“.

Той заяви, че в отговор на предизвикателствата трябва да имаме подготвени въоръжени сили и да работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници. „Учението днес показва, че през тези две години сме напреднали много, но трябва да продължим напред“, каза министър-председателят и благодари на държавите, които се включиха в състава на бойната група в България. „Готови сме да заемем нашето място на Източния фланг, така че всички да се чувстваме спокойни и добре защитени от всяка възможна агресия. Трябва да подсилим и нашите сили в Черно море, за което имаме подкрепата на нашите партньори от НАТО, за да може нашите граждани да се чувстват спокойни и защитени“, посочи той. 

„България е изключително ценен съюзник в НАТО. Вашата държава играе критично важна роля по отношение на  сигурността в Черноморския регион, както и в региона на Западните Балкани и отвъд тях. Днес, както видяхме, вие сте едни много успешни домакини на една от бойните групи на НАТО, които са разположени от Балтийско до Черно море и помагат за възпирането и въздържането на агресията на Източния фланг на Алианса. Вашите войски играят много важна роля в състава на КФОР в мироопазващата мисия в Косово“, заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

„Ценим приноса ви към мисията на НАТО в Ирак. Приветствам ангажимента на България да задели минимум 2% от БВП за разходи за отбрана през идните години. Това ще се изразява в повече бойни самолети, патрулни кораби, бойни машини за пехотата, което ще повиши сигурността на България и ще направи НАТО по-силен“, каза той.

„Русия продължава да води своята агресивна война срещу Украйна. Виждаме нарастване на нападенията в Черно море последния месец, включително и срещу цивилни кораби. Опасните ескалиращи действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион, така че НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за разузнаване в Черно море, включително с морска патрулна авиация, самолети „Ауакс“ и дронове“,  посочи Мирча Джоана. Той отбеляза, че сътрудничеството на България, Румъния и Турция за противодействие на плаващите мини в Черно море е един много важен принос към по-широките усилия да се върне сигурността в Черно море. „Толкова много държави са тук и работят заедно за нашата обща споделена сигурност. Видяхме прекрасна демонстрация на оперативна съвместимост сред сътрудниците от НАТО и на способности“, заяви заместник-генералният секретар на НАТО.  

Той добави, че през 2024 г. предстои Среща на върха във Вашингтон, когато ще бъде отбелязана 75-ата годишнина на Алианса. По думите му, пред страните-членки стоят важни задачи, свързани със засилването на потенциала на НАТО за сдържане и отбрана, продължаването на подкрепата за Украйна, прилагането на такъв подход към сигурността, че да може Алиансът да се подготви и да бъде най-успешният съюз и през следващите десетилетия.

Министър Тодор Тагарев отбеляза, че за първи път от почти 20 години членство на България в НАТО Северноатлантическият съвет в състав посланици е на посещение в нашата страна. „Всички посланици на 31 страни-членки и Швеция имаха възможност да видят каква е степента на готовност, да поговорят с военнослужещите и да помислят какво и как може да бъде направено, за да гарантираме още по-добре общата ни сигурност“, подчерта той.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1017hPa 76% 29% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 3m/s 90deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 44% 78% 1m/s 0deg