Адмирал Бауер: НАТО е готов за директен сблъсък с Русия

Адмирал Бауер: НАТО е готов за директен сблъсък с Русия

Страните от НАТО са подготвени за потенциален пряк сблъсък с Русия. Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в интервю за ArmyInform.

По думите му, Алиансът е разбрал промяната в ситуацията със сигурността още през 2014 г., след руската окупация на Крим. От 2019 г. страните от НАТО започнаха да се връщат към колективната сигурност: промениха отбранителната си стратегия, оперативното планиране и силите, необходими за изпълнение на всички тези задачи.

“Сега всички разбираме, че в контекста на връщането към колективната сигурност времето не е на наша страна. Защото врагът решава кога и къде да ви атакува и колко дълго ще продължи конфликтът. Украйна, за съжаление, се убеди в това. Готови ли сме? Отговорът е Да! Това е основната ни задача – да бъдем подготвени. Ако това се случи днес, тогава трябва да се борите с това, което имате. Винаги е комбинация от това да сте подготвени за днес и в същото време да подобрявате възможностите за бъдещето”, заяви Бауер.

Адмиралът отбеляза още, че от 2016 г. Алиансът е разширил присъствието си в Балтика, а с избухването на пълномащабна война – и в Словакия, Унгария, Румъния и България.

“Сега имаме осем такива бойни групи с размер на батальон, които при необходимост могат да бъдат обединени в бригада. Съответните държави непрекъснато работят по този механизъм. Ако са необходими повече, тогава ще го обмислим. Но засега това е достатъчно“, отбеляза адмиралът.

В същото време Бауер посочи, че съвременната война има и други измерения, като киберпространството или атаки в космоса, а Русия също има начини да упражнява влияние в Арктика, западната част на Атлантическия океан, Африка, Средиземно море, Черно море. Според него е грешка да се насочва вниманието само към източния фланг, защото руснаците не са само там. НАТО непрекъснато следи техните действия и при необходимост реагира по съответния начин.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1006hPa 82% 75% 6m/s 10deg

13°C Усещане 11°C
1008hPa 44% 75% 2m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 44% 75% 3m/s 30deg