Андрей Василев: 150 кошчета за боклук са поставени по варненските плажове, въпросът е плажуващите да ги ползват

Жителите на Девня изхвърлят значително по-малко отпадъци от останалите общини в регион

150 кошчета за боклук са поставени по варненските плажове, въпросът е плажуващите да ги ползват. Това заяви за СайтЪТ Андрей Василев,  представител на концесионерите във Варна. Той допълни, че проблемът с отпадъците по плажа не е за подценяване.

“Говорят за чистотата на морската вода, което разбира се е много важно, но институциите регулярно правят изследвания. Плажът обаче през активния сезон е осеян с боклуци и фасове. По цялата плажна ивица са сложени над 150 кошчета за боклук, както се казва през 10 метра има кошче, въпросът е обаче плажуващите да ги ползват”, обясни Василев.

Той добави, че е била направена стриктна организация за сметоизвозването и почистването на плажната ивица, но е необходимо да хората да се научат да пазят чисто и да прибират отпадъците след себе си.

Експертите предупреждават: Замърсяването на околната среда с фасовете от цигарите се превръща в глобален проблем. Преди няколко години Европейската комисия е инициирала изследване на всички морски ивици в ЕС и класира 10-те най-често срещани отпадъци по плажовете.

Очаквано – цигарените фасове са най-често срещаните отпадъци по плажовете. Оказва се, че едни от най-често неправилно изхвърляните отпадъци в световен мащаб са цигарените филтри. Взети поотделно, те могат да изглеждат незначителни, но събрани заедно се превръщат в един от най-големите замърсители за околната среда. 

Разграждането на всеки един фас може да отнеме от 3 месеца до 15 години.

От какво е направен цигареният филтър?

Много пушачи не са наясно с екологичните последствия от неправилното изхвърляне на цигарени фасове в околната среда. Филтрите съдържат целулозен ацетат , който е вид биопластмаса.

Въпреки че в тях се съдържат остатъчни вредни вещества от дима сред горенето, те са в толкова малки количества, че не оказват негативно въздействие върху природата. Проблемът със замърсяването на природата се крие, обаче, в материала, от който те са направени, и в генерирането на огромно количество отпадъци, изхвърлени неправилно в околната среда.

И въпреки, че филтрите на тютюневите изделия не са направени от пластмаса от петролни продукти, фактът, че 30% от всички цигарени угарки се изхвърлят неправилно, т.е. попадат в околната среда, означава, че замърсяването е в огромни мащаби и много бързи темпове.

И малко статистика: 1 от всеки 4-ма пушачи хвърлят фасовете си на земята, защото смятат, че това е нормален начин за изхвърлянето им.

Само 13% от пушачите в световен мащаб знаят, че филтрите на цигарите са изработени от биопластмаса, а 75% смятат, че са изработени от хартия или памук.

В световен мащаб пък всяка година 2% от 32-та милиона тона неправилно изхвърлени пластмасови отпадъци, са цигарените фасове, а това са цели 640 000 тона.

Според специалистите ако замърсяването с цигарени фасове продължи със същите темпове, в следващите 10 години в океаните ще има повече фасове, отколкото риби.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1014hPa 74% 5% 2m/s 11deg

18°C Усещане 18°C
1015hPa 93% 94% 0m/s 127deg

20°C Усещане 19°C
1015hPa 64% 64% 1m/s 184deg