Цветя в епруветка представиха млади учени на изложението “Флора”, идеята е уникална за Балканите! (ВИДЕО)

Както СайтЪТ съобщи, уникални цветя в епруветка са сред атракциите на тазгодишното издание на фестивала “Флора” Варна. За идеята, технологията за изработването и амбициите на младите учени, автори на иновативното ботаническо творение, говори пред репортер на медията ни Йоана Ушакова, която заедно с Петър Нефтелимов създават “Цвете в епруветка”.

Млади учени представят уникални цветя в епруветка на фестивала Флора Варна 2024

Видео: СайтЪТ

“С колегата сме биотехнолози, завършили сме Софийския университет и целим да представим науката по някакъв по-интересен и красив начин за потребителите. Цветята в епруветка се правят в лабораторни условия и са дело на растителните биотехнологии.

Цветята растат в епруветката и я изпълват, прецъфтяват, но животът продължава и извън епруветката, където цветенцето може да издържи до два месеца. След като свършат хранителните вещества в гела, който е в самата епруветка, когато бъде добре развита кореновата система и листната маса, стръкчето може да бъде извадено и пресадено в саксия.

Докато са в епруветката, цветята не се нуждаят от никакви грижи. След като дойде време за пресаждането се изваждат от епруветката, измива се остатъкът от гела, забучва се в почва и се слага своеобразен похлупак от пластмасова бутилка, по която се дупчат дупки, за да може цветето постепенно и плавно да се адаптира към външната среда, която е с по-ниска влажност от тази, в която цветенцето е свикнало да вирее.

Докато е в епруветката, цветето не трябва да се държи на пряка слънцева светлина, защото тя нагрява и става много топло вътре. Затова е добре мястото да е осветено, но да се избягва пряка слънчева светлина. След това, когато е вече в саксия, може да се постави на прозорец, където да го огряват слънчевите лъчи. Добре е да е на нормална стайна температура. Това са едногодишни цъфтящи растения”, разказа Йоана.

Всяка поставка на цветята в епруветка има свое послание.

“Нашето мото е “Науката в твоите ръце”. Стойките са измислени така, че да е удобно да бъдат поставени у дома, защото в лабораторията ние използваме стативи с по 20-30 гнезда, които не са така привлекателни като интериорно решение. Стойките ни са дървени или от биоразградима пластмаса, произвеждат се от царевица. Посланията са такива, че да са атрактивни като подарък, защото ние се стремим да намалим обработваемите площи за рязан цвят. Така ще имаме повече площи, които да се използват за хранителните култури. Намаляваме и използването на вода за поливане на цветята за букети, които така или иначе увяхват след две седмици и ги хвърляме. Ние целим да бъдем алтернатива на класическия букет”, сподели още лъчезарното момиче.

Създателите искат да представят техния иновативен и уникален продукт извън границите на България, като в същото време търсят инвеститори, които да подпомогнат създаването на тяхна лаборатория.

“В момента кандидатстваме по различни програми с цел финансиране на собствена лаборатория, което е доста трудно начинание. Идният месец ни предстои конкурс извън страната, в Дания и Италия, като ние сме сред финалистите. Ние сме единствените на Балканския полуостров, които предлагат цветята в епруветка като продукт на пазара. Иначе методът е широко познат като микроразмножаване на растения. При нас иновативното е, че ние целим цъфтежа. Благодарение на такива изложения се надяваме да ни забележат инвеститори, които да повярват в нашата мисия и кауза и да имаме собствена лаборатория, в която да имаме неограничен капацитет за производство. Зная, че за хората нашият продукт е нещо ново и те са скептично настроени, затова ще се радвам да ни приемат без предразсъдъци”, допълни Йоана.

Финансирането, нужно за мечтаната лаборатория за Растителни биотехнологии, е в размер на 250 000 евро.

Всеки, който желае да подкрепи младите учени, може да го направи и чрез дарение по банков път:

Получател: ТЮБ ПЛАНТ ООД

Банка: Обединена българска банка

IBAN: BG80UBBS80021025148750

BIC: UBBSBGSF

Основание: Цвете в епруветка

Revolut: https://revolut.me/neftelimov , 0883508601

Paysera: 0883508601

PayPal: https://paypal.me/neftelimov

Може да си поръчате от техните продукти на https://cvetevepruvetka.store/kupi/ , като използвате промокод ,,abroad”, за да знаят, че е за тази кампания и че няма проблем да получите цвете в епруветка с пъпка, която ще цъфне при вас.

Ще радваме също да споделите публикацията, за да достигне информацията за младите учени до максимално повече хора. При желание за връзка с тях може да им пишете на info@cvetevepruvetka.store.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1018hPa 83% 20% 0m/s 0deg

21°C Усещане 21°C
1021hPa 68% 0% 0m/s 0deg

22°C Усещане 22°C
1019hPa 68% 0% 1m/s 0deg