Д-р Ивелина Герова: Предизвикателство е да се запази семейният мир, когато партньорите преминават едновременно през менопауза и андропауза! (ВИДЕО)

Д-р Ивелина Герова е управител на Българската асоциация по андропауза и менопауза. Специалистът гостува във Варна като лектор във второто издание на симпозиума „Морски диетологични дни“, което се проведе от 29 до 31.03.2024 г. Организатори на събитието са Национална асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ) и МУ-Варна. Основната тема на научното събитие бе „Метаболитни нарушения – предизвикателства в практиката, част I: Инсулинова резистентност” и е единствено по рода си в България с диетологични практикуми, насочени към работа с пациенти с инсулинова резистентност.

Темата, по която д-р Герова говори, е менопаузата и андропаузата като критични прозорци за развитието на инсулиновата резистентност.

Много харесвам японската дума за менопауза, която е коненки. В превод това означава нов живот, възраждане на енергията. Това е много показателно за отношението на източните общества, че те не гледат на менопаузата и андропаузата като край на живота”, коментира експертът.

Ето какво още сподели за СайтЪТ д-р Герова в емоционален и увлекателен разговор:

“Периодът на средната възраст, в които попадат андропаузата и менопаузата, се свързват с доста метаболитни и хормонални промени, които от своя страна предразполагат отключването на различни патологимчни процеси, свързани с различни процеси в организма.

Различни са пътищата, които водят до развитието на инсулинова резистентност, но като симптоматика, като дългосрочен ефект по отношение на здравето, са много сходни при двата пола. Причините, на които тя се дължи при мъжете и при жените са много различни. Те се дължат на различните генетични и хормонални особености, в мъжкия и женския организъм. Като рискове при наличието на инсулинова резистентност, развитие на диабет тип 2, кардиометаболитни заболявания, сърдечно – съдови заболявания, депресии, когнитивни нарушения, те са изключително сходни и при двата пола.

Темата за менопаузата и андропаузата е тема – табу. Особено при мъжете тая тема е заметена под килима. Причината и при мъжете, и при жените да не говорят за този етап от живота си, е исторически наследеното усещане, че това се свързва със старост.

Никой не обича да признава, че остарява. Всички се опитваме да запазим отминаващата младост. По това ние и западните общества много се различаваме. Докато при западните общества се опитват да запазят външния си вид, чертите на младостта, хвърлят се в много строги диети, строги спортни режими, за да поддържаме тялото си така здраво и силно като на 30 години, то източните общества нямат такава нагласа. Те са по-скоро ориентирани към това, че мъдростта идва с годините и отдават почит на натрупаните знания и опит. Опитват се да предадат тези знания и опит на по-младите поколения.

В последните години и у нас има промяна в това отношение. Поколението Х , което навлиза в своите 50 години, има по-различно отношение към здравето си в сравнение с поколението на нашите родители или нашите баби и дядовци. Това поколение, което сега навлиза в своите 50 години, според социолозите е най-образованото поколение спрямо предходните и тези, които идват след него. Не за друго, а защото по-младите поколения инвестират повече в придобиване на умения, на знания, сертификати и т.н. Това, което и пандемията ни накара да научим, е че превантивната грижа за здравето е много по-важно, отколкото всяка една терапия.

Това поколение, което в момента е много активно и професионално и социално, което пътува, развива собствен бизнес, то има желание да се грижи за здравето си, търси начин да запази добрата си физическа и психоемоционална активност, за да бъде по-ефективно в професионалния, личния и социалния си живот.

Когато говорим за андропауза и менопауза трябва да направим разграничение между двата вида пауза. Андропауза е термин, който е придобил популярност, но при мъжете не говорим за пауза в истинския смисъл на думата, защото ако нямаме някакъв инцидент, някакво генетично заболяване, някаква хирургична интервенция, при която мъжът да е загубил напълно своята дистикулярна функция, до края на живота не настъпва напълно прекратяване на репродуктивните функции. Затова и мъжете до много късна възраст могат да създават поколение.

Съвременните наименования, които се използват за намаляване нивото на тестостерон са различни – мъжки климакс, адам синдром, синдром на застаряващия мъж и др. Нивото тестостерон при мъжете след 20 години намалява с 1% на годишна база, но те никога не загубват напълно нивото си и не спира производството на тестостерон. Този процес става постепенно и затова те не усещат някаква драматична симптоматика.

При жените, когато говорим за менопауза, крайният резултат от менопаузата е загубата на способността да създаваме поколение, да забременяваме и да раждаме деца. При жените това става рязко след 40 или 45 години, когато рязко намалява производството на естроген, прогестерон, женски полови хормони. Затова и симптоматиката като горещи вълни, нощно изпотяване, депресия, качване на тегло, е много тежко изразена при някои жени и това драматично нарушава качеството им на живот.

Когато двама партньори преминават по едно и също време през този етап от живота, е наистина предизвикателство да се запази семейният мир. Едно от най-важните условия, за да имаме успешна и дълготрайна връзка, е да има разбиране и информираност от страна на партньорите. Всеки трябва да знае през какво преминава неговата половинка. С какво се бори една жена, защо не може да спи, защо е нервна, защо е качила килограми и това я кара да не се чувства харесвана. Добра дума, предлагането на помощ и отмяна в част от домашните задължения, биха помогнали за добрите отношения.

Същото важи и за дамите, защото мъжете по-малко споделят и говорят за това. Това, че партньорът е затворен далеч не означава, че няма интерес към партньорката си, че не я обича, че не я харесва, просто той преминава сам през своите собствени етапи на отминаващата си младост. Мъжете ги приемат много по-драматично нещата, отколкото ние, жените. Затова трябва партньорката да показва загриженост и внимание, за да се чувства мъжът харесван и оценен, е важно и за него.

Взаимната грижа, показване на интерес и обич, е нещо, което ще помогне на двойката да премине през този етап от живота си, съветва експертът.

Освен информираност, какво друго прибира “зверовете в клетките” и кога отминава този кошмар?

“Това е мното индивидуално, всеки човек е различен и тези процеси протичат с различна продължителност при всяка жена. Средната възраст за навлизане в менопаузата в България е 51 години, което означава, че между 45 и 55 години жената може да влезе в този етап от живота си. Това не е нещо, което се случва за една нощ или за една седмица. Процесите на навлизане в менопауза или т.нар. перименопауза при различните жени може да продължи 10 години. През този период те преминават през много различни фази, имат много различна симптоматика, било то нарушения в съня, нарушения в паметта, започват да променят режима си на хранене и физическа активност в отчаян опит да свалят килограми, които по никакъв начин не искат да се махнат, започват вълните и изпотяванията, мигренозно главоболие, отключват се различни видове алергии, нещата в здравословен план вече не са същите.

Имам много пациентки, които идват и казват: “Не знам какво ми има, но вече не съм същата! Нещо ми се случва, идвам да верифицирате, че не съм луда!”

Обяснявам на моите пациентки, че с тях не се случва нещо различно спрямо стотици хиляди други жени, просто е естествен етап от живота и протича с различна интензивност при всяка жена. Затова не е редно да се справят сами, трябва да се търси специализирана лекарска помощ. Същото се отнася ипри мъжете.

Помощта може да е под различна форма. Било то като хормонална заместителна терапия при жени, които имат тежка симптоматика, която им пречи на обичайният ритъм на живот, която им създава голям риск от развитие на социалнозначими заболявания. Жени, които имат висок риск от остеопороза. При тях хормонозаместителната терапия е животоспасяваща в дългосрочен план. Дали под формата на хранителни добавки, правилната комбинация, съобразена с всяка една жена, с особенностите на нейния метаболизъм, на нейния организъм и на симптоматиката, могат да помогнат много. Може да се препоръча медакаментозна терапия или съответен хранителен план, защото храненето в менопауза си има своите специфични особенности. Там не говорим само за намаляване на калорийния прием, а търсим противовъзпалителен ефект на храната. Защото, когато нивото на естрогена започне да пада, общият възпалителен фон в организма се увеличава.

За да може да държим това възпаление, да не ни болят коленете, да не развиваме инсулинова резистентност и трупаме килограми, трябва да държим това възпаление под определено ниво.

Специалистът може да ни препоръча подходящият двигателен режим, защото кардиотренировките в период на перименопауза постигат обратния ефект. Те създават допълнителен стрес в организма и той преминава в режим на натрупване на килограми повече, отколкото в разграждане на мастната тъкан.

Специалистът може да ни даде съвет как да променим начина си на живот, как да се грижим за психичното си здраве. Различните техники за справяне със стреса, медитацията, могат изключително много да повлияят на симптоматиката, защото всичко започва в мозъка.

Мозъкът и на жената, и на мъжа, е тъкан, която е много богата на рецептори за половите хормони. Естрогенът при жените в репродуктивните ни години той има пристрастяващ ефект, действа на женския мозък като наркотик. В периода на перименопауза и менопауза, когато нивото на естрогена започне да пада, особено, когато е най-ниско, мизакът ни е в абстиненция. От там идват всички симптоми, сред които и депресивното настроение и раздразнителност.

Горещите вълни са начинът на нашият мозък да запази целостта на организма при промени в температурата на околната среда, да го предпази от прегряване. Затова грижата за спокойствието на мозъка, да го държим под едно ниво на стрес и възбудимост балансирано, е изключително важно за справянето със симптоматиката.

Много харесвам японската дума за менопауза, която е коненки. В превод това означава нов живот, възраждане на енергията. Това е много показателно за отношението на източните общества, че те не гледат на менопаузата и андропаузата като край на живота”, допълни д-р Ивелина Георгиева.

Още по темата:

Д-р Орцева: Менопаузата не е присъда! Приятните емоции и двигателна активност помагат да минем леко и достойно през през този период! (ВИДЕО)

Доц. Ганев: Андпропаузата при мъжете е тема – табу не само за българина! Еректилната дисфункция може да е признак за сериозен здравословен проблем! (ВИДЕО)

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

14°C Усещане 14°C
1003hPa 75% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg