Два ротвайлера вилняха в Девня! Разкъсаха котки, кокошки и агнета! Случаят стигна до прокуратурата!

Два дни живеещите на няколко улици в кв. “Нанко Недев” в Девня се чувстваха като заложници, затворени по домовете си, докато се реши драмата с два ротвайлера, скъсали синджира и тръгнали на лов за храна, научи СайтЪТ.

Животните били затворени в клетка в двора на стопанина си, млад човек, който по здравословни причини спешно заминал за столицата на лечение с майка си. За кучетата трябвало да се грижи дядото на младия мъж, който според съседи не смеел много да доближи животните.

Така се стигнало до драмата преди дни, когато ротвайлерите късат синджира, разбиват клетката и връхлитат в съседния двор. Стопанката на дома се заключва в къщата и с ужас наблюдава през прозореца как кучетата разкъсват двете й дворни котки. Освирепелите животни не спират до тук. Успяват да стигнат с лекота и кокошките, пуснати в имота и навред хвърчи кръв и перушина.

Усетили вкуса на кръвта, кучетата се връщат в двора на стопаните си, където са отглеждани няколо агнета. За нещастие те имат същата тъжна съдба като останалите жертви.

Съседи звънят шокирани на тел. 112 и сигнализират за случилото се. Служителите на полицията в Девня от своя страна информират дежурния по община, а той търси подкрепа от намиращата се на територията на общината природозащитна организация Лъки Хънт.

Скоро на място пристига служител на фондацията, който успява да приспи животните. Спокойствието не трае дълго. Хората, сред които семейства с малки деца и бебета, стоят заключени по домовете си и не смеят да мръднат до магазина за хляб.

Съседите се свързват с майката на стопанина, която в този момент е силно притеснена за здравето на сина си и бързо дава нареждане кучетата да бъдат умъртвени, за да се реши проблемът.

Никой обаче не смее да посегне на чужди животни без писменото съгласие на стопанина им, съзнавайки, че това е противозаконно.

Междувременно на помощ се притича братът на жената, който уверява разтревожените съседи, че ще вземе всички мерки домашните любимци да не създават проблеми. Той изразява предположение, че в дома им е влизал крадец, тъй като едно от шилетата липсва. Според него именно провокация от външен човек е довела до реакцията на кучетата – пазачи, които са се активирали.

Ротвайлерите са прибрани отново в клетката и вързани със здрав синджир. Скоро обаче и той се оказва безсилен да ги спре и отново са на свобода, а мълвата бързо плъзва в района и хората отново остават зад стените на дома си в страх. Следват нови сигнали в полицията.

Тази сутрин обаче става ясно, че едното от кучетата е мъртво. По непотвърдена информация то е отровено, а близките на стопанина пускат жалба в полицията срещу неизвестен извършител.

От пресцентъра на ОД МВР Варна потвърдиха за медията ни, че има подадени два сигнала във връзка със случая. По тях е разпоредена и прокурорска проверка.

Остава висящ въпросът кой би дръзнал да препари до опасните животни, за да им навреди и как е редно да се процедира в подобна ситуация.

Всеки, който има домашен любимец, знае колко е тежко да го загубиш, като това е равносилно на загуба на член на семейството или скъп приятел.

Въпреки това остава отговорността, която всеки от нас носи спрямо околните и над всичко е грижата за опазване на здравето и живота на хората.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 73% 7% 7m/s 30deg
18°C Усещане 18°C
1024hPa 60% 20% 1m/s 0deg
19°C Усещане 19°C
1019hPa 72% 20% 4m/s 160deg