Двумесечно бебе и мъж бяха спасени в Турция 128 часа след земетресенията (ВИДЕО)

Двумесечно бебе и мъж бяха спасени в Турция 128 часа след земетресенията

Двумесечно бебе бе спасено живо 128 часа след разрушителните земетресения в Южна Турция, предаде ДПА, като се позова на Анадолската агенция. Детенцето е извадено от отломките на разрушена сграда в Искендерун и е откарано в болница.

Според експерти критичният прозорец за спасяване на оцелели е 72 часа, но въпреки това спасители успяват да извадят живи хора от руините и днес, на 6-ия ден след трусовете.

В социалните мрежи и по телевизиите хора от засегнатите от земетресенията райони призовават за спешна помощ, твърдейки, че от разрушените сгради все още се чуват гласове на оцелели.

Освен чудото с детето, Садък Тунч от град Адъяман бе спасен 125 часа след трусовете, които разтърсиха преди 6 дни Южна Турция. Мъжът е бил затрупан под руините на 7-етажен жилищен блок. 

Спасителен отряд от турски миньори разбира, че мъжът е жив под руините и часове наред се мъчи да стигне до него. Накрая усилията им се увенчават с успех.

Миньорите-спасители започват да се прегръщат от радост, когато успяват да извадят изпод руините затрупания мъж, а близките му отправят молитви на благодарност към бога.

Спасяването на жив човек 125 часа след началните трусове се счита за чудо.

Първите думи на мъжа, след като видял бял свят, били как са децата му. Той заплакал, когато му съобщили, че са живи и здрави.

След оказаната му първа помощ, спасеният е откаран с линейка в болницата.

Междувременно по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) жертвите на земетресенията от 6 февруари в Турция надхвърлиха 20 000 души, а ранените са над 80 000. По численост жертвите са повече от тези от разрушителното земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер през 1999 г., което порази района на Истанбул и Мармара. Тогава по официални данни загиналите бяха около 17 хиляди, а ранените около 50 хиляди.

Ето какъв коментар направи и генералният директор на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) проф. д-р Орхан Татар пред вестник “Миллиет”:

 “Земетресенията имаха опустошителен ефект навсякъде. Първото земетресение продължи 65 секунди и нанесе големи разрушения. Второто земетресение в продължение на 2 минути разлюля още по-сериозно целия район и нанесе още по-големи поражения. Силата на енергията от двете земетресенията се равнява на мощта на 500 атомни бомби. Казвам го точно и ясно”.

Проф. д-р Татар каза, че към момента (днес е шестият ден след трусовете) са регистрирани над 2 хиляди вторични труса в засегнатите окръзи. Повечето са били с магнитуд над 4 по Рихтер. Трусовете продължават. Те не са нормални вторични трусове.

“Моля, не вярвайте на всички съобщения, на всички думи, видеа ,които се тиражират в социалните медии”, призова проф. д-р Орхан Татар.

Директорът на АФАД даде обяснения и за твърденията, които се появиха в социалните медии, за вулканични изригвания в областта.

Селяни от квартал Гьоксун на Кахраманмараш разказаха, че след земетресението над планината Кушкаясъ се е появил дим, а след това е изтекло черно вещество. Моментите, заснети на видео, бяха споделени в социалните мрежи. След снимките, които предизвикаха голяма паника, се появиха твърдения за вулканична дейност.

“Нашите наблюдения в Гьоксун показват, че в региона няма потоци от лава, вулканична пепел, нефт или газ. Твърденията не са верни. Няма скална група, която да предизвика вулканично изригване”, заяви той.

Информация БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 69% 75% 8m/s 290deg
5°C Усещане -1°C
1022hPa 36% 0% 11m/s 280deg
7°C Усещане 2°C
1022hPa 26% 40% 11m/s 280deg