Една година се забави разрешителното за тръбопровода във Варненското езеро

Една година се забави разрешителното за тръбопровода във Варненското езеро

Една година се забави издаването на разрешително от МОСВ за ползване на повърхностен воден обект. Документът, който чак сега получихме е необходим, за да приключи процедурата по полагане на тръбопровода под дъното на Варненското езеро в частта на фарватера. Това обясни на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних, предаде СайтЪТ. Ако темата с прословутата тръбата в езерото бе важна за държавата, би следвало да има по-адекватна реакция. И в момента тя е положена на дъното на езерото, коментира той. 

Оттук нататък предстои провеждане на пазарна консултация за определяне на прогнозна стойност на обществената поръчка за строително-монтажни работи, след това обявяване и провеждане на открита процедура по ЗОП за избор на изпълнител на СМР, на строителен надзор и сключване на договори. 

Едва след това ще се пристъпи към изпълнение на СМР-та, ако бъдат осигурени средства.
По време на срещата стана ясно още, че тъй като тръбопроводът се намира на дъното, от ДППИ не могат да приключат проекта “Проектиране и удълбочаване на канал №1 и канал 2, Пристанище Варна-инженеринг”, при който се извършва удълбочаване на канал 1.

Кметът припомни, че тръбопроводът в езерото е бил изграден през 2011 г., по време на Тройната коалиция – на БСП, ДПС и НДСВ. Авария стана 8 години по-късно, най-вероятно причинена от котва на кораб. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 75% 2m/s 300deg

14°C Усещане 13°C
1027hPa 67% 60% 4m/s 270deg

16°C Усещане 15°C
1023hPa 67% 20% 2m/s 340deg