Евродепутатът Емил Радев: Политическите трусове пропукаха авторитета на България

Евродепутатът Емил Радев: Политическите трусове пропукаха авторитета на България

Политическите трусове, които не можем да преодолеем вече две години и след пет парламентарни вота, сринаха доверието в институциите и пропукаха авторитета на България. От съставянето на редовно правителство зависят и перспективите ни за членство в Шенген и еврозоната, коментира
евродепутатът Емил Радев на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ във варненския район „Приморски”.

„Въпреки политическите битки вътре в страната, с колегите от българската делегация в Европейския парламент успяваме да намерим добрия тон, за да преодолеем партийните различия и да обединим усилията си в името на национални каузи като присъединяването ни към Шенгенското пространство.

За съжаление, каквото и да говорим за закони и реформи, без постоянно правителство държавата ни не може да оправдае очакванията за ангажименти, които да са поемат дългосрочно, а не с хоризонт от два-три месеца”, изтъкна евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ. По думите му евентуални нови
избори крият риск България да бъде отделена от Румъния по пътя към Шенген.

„Докато сме заедно, сме по-силни, затова и наскоро с колегата Андрей Новаков инициирахме кръгла маса, която събра на знаково място – в Националния музей „Параход „Радецки“, евродепутати, представители на местната власт, експерти и предприемачи от двете страни на река Дунав”, припомни Емил Радев.

По думите му, за разлика от нашата държава, която е във водовъртежа на дълбока политическа криза, Румъния работи по темата системно и изключително активно и вече има внесена нова петиция в ЕП.

„Това ще доведе до поредна резолюция на ЕП в подкрепа на незабавното ни присъединяване към Шенген”, анонсира Радев, но допълни, че вдигането на несправедливите бариери пред членството на двете съседни страни отдавна зависи единствено от постигането на необходимия консенсус в Съвета.

„България влезе в чакалнята на еврозоната, но в това турбулентно време и при липсата на редовно правителство се отдалечи от критериите за членство, а напредъкът е невъзможен без приет бюджет и дефицит под 3%, без да овладеем галопиращата инфлация”, подчерта евродепутатът.

Според него съставянето на правителство е важно и за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, по който отдавна буксуваме.

„Затъваме в дългове, а работата по оперативните програми е спряла. Стигнахме дотам, че вноската ни в ЕС е по-голяма от средствата, които страната ни ползва от европейските програми, а при управлението на ГЕРБ България усвояваше над 98% от този финансов ресурс”, отчете още Емил Радев.

Той запозна присъстващите с предложението проектът за изграждане на воден път между Русе и Варна да влезе в дневния ред на европейските институции като част от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Стартиралата процедура за промени в обхвата на стратегическия документ на ЕС е възможност за страната ни да получи европейско финансиране за реализирането на плавателния канал. „Докато у нас мнозина гледат на тази дългогодишна идея с ирония, Европа вижда в нея потенциал за развитие на речния път Рейн – Майн – Дунав и връзката му с Черно море, а Румъния дори вече работи по проект за канал, който ще направи Букурещ пристанищен град, тъй като ще го свърже с Дунав”, посочи евродепутатът.

В отговор на въпросите за отношенията ни със Скопие той заяви, че позицията на България среща подкрепа в ЕП, особено след отказа евродепутатът Андрей Ковачев да бъде допуснат на територията на Северна Македония.

„Ако преди две години колегите от другите държави членки откровено не разбираха проблема и смятаха, че спираме Северна Македония по пътя към ЕС на инат, то вече за абсолютно всички е ясно, че позицията ни е напълно основателна”, увери Емил Радев.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 77% 82% 2m/s 360deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 9% 4m/s 140deg

18°C Усещане 17°C
1017hPa 52% 20% 3m/s 110deg