Главният секретар на МВР подаде оставка

Главният секретар на МВР подаде оставка

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка, обяви самият той. Новината идва след отказа на президента Румен Радев да го освободи, предаде NOVA. „След 41 години служба на родината, 34 от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР”, заяви той.

„Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Имам чест и достойнство на български офицер и генерал. Без тези качества, няма как да бъдеш истински служител на реда”, подчерта той.

Мотивите на Калин Стоянов, с които се иска оставката му, Тодоров обясни, че нямат никакво основание. „Обвиненията бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите за конюнктурни цели – недостоен”, допълни главният секретар в оставка.

Тодоров подчерта, че мотивите нямат и никакво отношение с неговата работа. „Те са в пряка връзка със записа, който изтече преди три месеца от една партийна централа, в който се казваше, че „нашето МВР ще прави нашите избори”, добави той.

Главният секретар в оставка заяви категорично, че не желае да става част от опитите за политическа употреба на МВР. „Поголовната смяна на директори на областни дирекции, показали изключителни резултати в борбата с престъпността и с нарушенията на изборното законодателство, както и добри ръководни качества, показва всичко това”, е позицията му.

„При встъпването си в длъжност, Калин Стоянов заяви на служителите, че е един от тях. С всеки ден оттогава, с дейността си, доказва, че това не е вярно. Ако този министър беше останал наистина верен на МВР, нямаше да нанася тези вреди върху системата под политически натиск”, заяви той.

Тодоров призова колегите си от МВР: „Нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. МВР е преминало и през други тежки периоди, когато са се опитвали да го подчинят политически”. Главният секретар в оставка благодари за доверието на президента и подкрепата, която има от него в момента.

Професионалната оценка за свършеното от служителите на МВР и на самия него като ръководител, Тодоров уточни, че е записана в докладите за дейността на ведомството през 2022 г. и за първото полугодие на 2023  г. „Там цифрите сами по себе си говорят достатъчно красноречиво”, посочи той.

Какво се случи преди оставката да бъде обявена

„Ще продължим да работим трудно”, посочи силовият министър Калин Стоянов след отказа, получен от държавния глава. Миналата седмица Стоянов заяви, че главният секретар е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР. 

Сагата с искането Тодоров да бъде освободен започна след убийството на Алексей Петров. Тогава след среща с представители на службите премиерът Николай Денков обяви, че ще бъде изготвен доклад за смяната на главния секретар на МВР.

През ноември миналата година Тодоров отново подаде оставка като главен секретар на МВР заради инцидент, при който полицай беше блъснат от кола с мигранти и впоследствие почина. Тогава президентът не разписа указ за освобождаването му. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 77% 82% 2m/s 360deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 9% 4m/s 140deg

18°C Усещане 17°C
1017hPa 52% 20% 3m/s 110deg