Христо Иванов: Изглежда се възстановява формулата “турска баня с руски закуски”

Христо Иванов: Изглежда се възстановява формулата “турска баня с руски закуски

“Реформи, които да продължат да деконцентрират власт – това е формулата, която предлага “Продължаваме Промяната – Демократична България”. Всичко останало е вариантът Пеевски, което означава връщане към времената на страха”. Това заяви в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. 

По думите му, конституционен дълг на политическите сили е да произведат управление. А формулата за управление на на ПП-ДБ е предложеното още през февруари споразумение за реформи.

“Ще търсим реформа на институциите на база на споразумението, което беше адресирано колкото към ГЕРБ, толкова и към нашите избиратели. Срещу нас е формулата “Пеевски”, което ще доведе до по-голяма репресия”, каза лидерът на “Да, България”. 

Той отхвърли възможността за революционни промени чрез големи мнозинства, защото този вариант в момента е изключен или е възможен, само ако либералната демокрация не е водеща.

“Кризата няма да се реши с един голям удар, ще трябва да се търсят баланси и компромиси.  Не бива да се образуват големи съсиреци от власт”, каза Иванов и обясни като позитивен опитът с ротацията в управлението. Но подчерта, че тя се е провалила заради отстъплението на ГЕРБ от разбирането, че трябва да бягаме от концентрацията и свръхупотребата на власт. И ПП-ДБ е дала знак срещу този обрат, започнал още с блокажа на реформите след приемането на промените в конституцията, със свалянето на Росен Желязков от председателския пост в парламента.

Според партийния лидер, въпреки че отиваме на шести поред парламентарни избори, те не са като предишните и сега сме изправени пред друг кръстопът. Едната алтернатива е да се търсят политически баланси, която, според признанието му, не е особено електорално  ентусиазираща. Другата е да се търси поредният нов спасител от рода на президента или някакъв български вариант между Орбан, Вучич и Путин.

А Делян Пеевски прави опит да сключи съюз с онези фактори и сили, откъдето може да изскочи този алтернативен “заек”. Например през енергийния министър, през правосъдния министър и през Елена Йончева като кандидат на ДПС за евродепутат. За него остава неясно също дали Ваня Григорова ще произнесе името на Пеевски в кампанията.

“ДПС винаги са били готови много внимателно да балансират и преориентират геополитическата си ориентация. Изглежда се възстановява формулата “турска баня с руски закуски””, каза Иванов. И обърна внимание, че редица журналисти, залисани в цветистите изрази за драскащи по вратата пудели, са пропуснали, че Пеевски е декларирал своя манифест: аз, Делян Пеевски, няма да позволя да има промени в службите и съдебната власт.

“Мога да уверя нашите избиратели, че съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков искаше да се върши работа и затова търсеше диалог с Бойко Борисов, понякога съм се учудвал на енергията му да не се отказва да търси тези разговори. Превратно се разказва този сюжет, защото един почтен политически лидер се опитва да преследва дневния ред на реформите, без да прави компромиси, но и без да прави страната заложник на собственото си его”, каза Христо Иванов. А отсрещният лидер се цупел два месеца и накрая се снимал с Пеевски как раздава милиарди – “перверзия е по този начин да ни се представя отговорността на един и безотговорността на друг”. 

Според Христо Иванов изборите ще са за това, кой ще държи контролните механизми на държавата: “Пеевски дава политическата гаранция на зависимостите и обезпеченията в системата. А те зависят от прокуратурата – да реализира едни разработки, или само да ги покаже малко, но без да стигнат до съд, за да ви накара да клекнете, и после пак да ги скрие. На Пеевски му бе отречена тази роля и затова започнаха убийства в системата, разместиха се пластове, Нотариуса бе убит. Пеевски затова отива на избори – да си гарантира, че той ще определи новия Висш прокурорски съвет, следващия постоянен главен прокурор и следващия председател на Върховния административен съд, който е изключително важна институция в тази властова схема”. 

Съпредседателят на ДБ е категоричен, че промените в Конституцията не са противоконституционни и всички критики се базират на решението на Конституционния съд от 2003 г. – плод на едно николафилчево мнозинство,- че всички сериозни промени засягат формата на държавно устройство и изискват Велико народно събрание. Смята, че тогава решението на КС е било политическо и сега КС също трябва да вземе политическо решение. “Никаква съдържателна промяна не е възможна при това решение от 2003 г. и ние поехме политическия риск, дали сега КС ще го циментира. То беше спорно и ако сега бъде потвърдено, пак ще е спорно и антидемократично”, категоричен е Христо Иванов. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 10°C
1017hPa 93% 8% 0m/s 0deg

14°C Усещане 14°C
1019hPa 91% 100% 6m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1017hPa 82% 100% 3m/s 80deg