Испанският тенор Антонио Гандиа и сопраното Красимира Стоянова заедно в “Бохеми” в Опера в Летния театър

Испанският тенор Антонио Гандиа и сопраното Красимира Стоянова заедно в "Бохеми" в Опера в Летния театър

На 6 юли ще прочутият испански тенор Антонио Гандиа ще изпълни ролята на Родолфо в Пучиниевия шедьовър „Бохеми“, като сценичен партньор на звездното сопрано Красимира Стоянова в ролята на Мими.

Часът е 21.00, а мястото Летен театър Варна.

Бохемската история ще оживее и с гласовете на Александрина Михайлова, Красен Карагьозов, Пламен Димитров, Гео Чобанов.

Спектакълът е съвместен проект с Международен музикален фестивал „Варненско лято“ и копродукция с Националната опера и балет на Албания, с режисьор Ада Гура и постоянния гост-диригент на Държавна опера Варна Якопо Сипари ди Пескасероли, отличен с призванието „Посланик на изкуството на Пучини по света“.

Тенорът Антонио Гандиа е считан за един от най-добрите испански певци на нашето време. Започва музикалното си образование в родния си град – Кревилент, Аликанте през 1995 г., а през 1996 г. се записва в Консерваторията „Хоакин Родриго“ във Валенсия. Две години по-късно го приемат в Музикалната академия „Кралица София“, където посещава майсторските класове на Рената Ското, Илиана Котрубаш и Елена Образцова. Гандиа се изявява в Миланската Скала, Метрополитън опера, Teatro de la Zarzuela в Мадрид, в оперни театри в Брюксел, Барселона, Палермо, Театър „Сан Карло“ в Неапол, а във Вашингтон и Лос Анджелис пее заедно с Пласидо Доминго. Певецът е известен и като носител на първи награди от множество конкурси – конкурса „Алфредо Краус“ на Канарските острови; оперния конкурс на Пласидо Доминго във Вашингтон, категория сарсуела; първия ибероамерикански певчески конкурс в Мексико; певческия конкурс на Педро Лавирген в Приего де Кордоба и др.

Световната оперна прима Красимира Стоянова ще влезе в лиричния образ на Мими в „Бохеми“ на 6 юли във варненския Летен театър. Като Родолфо ще ѝ партнира прочутият испански тенор Антонио Гандиа. В емблематичната опера на Пучини те ще пренесат зрителите сред атмосферата на Париж, където изгрява и трагично залязва любовта на младите бохеми.

MADRID, SPAIN – 2022/10/10: Soprano Krassimira Stoyanova attends the presentation of the opera ‘AIDA’ at the Real theater in Madrid. (Photo by Atilano Garcia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Пучиниевият шедьовър е част от заглавията, с които Варненската опера отбелязва 100-годишнината от смъртта на гения. Спектакълът се реализира в колаборация с Националната опера и балет на Албания, под палката на Якопо Сипари ди Пескасероли – постоянен гост-диригент на Варненската опера, чийто емоционален диригентски стил всеки път превръща представленията в специално изживяване за публиката. Тази година маестрото бе удостоен от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго с титлата „Посланик на изкуството на Пучини“ за популяризиране на творчеството на композитора по света.

Красимира Стоянова е един от най-големите български оперни гласове, а световната ѝ кариера се случва на сцени като Метрополитън опера в Ню Йорк, Виенската опера, Кралската опера Ковънт гардън в Лондон, Миланската скала и много други. Много обичана от варненската публика, Красимира Стоянова гостува на сцената на Държавна опера Варна с богата програма. През 2022 г. концертното изпълнение на Вердиевата опера „Отело“ беше сред акцентите на Опера в Летния театър, а през 2023 г. публиката преживя емоциите на Аида и Тоска, сътворени на сцената с вълшебството на гласа, харизмата и осанката на звездното сопрано. 

За ролята на Мими в „Бохеми“ оперната прима споделя, че е специална за нея, защото е била първата ѝ Пучиниева роля във Виенската Щатсопера. „Бохеми“ в творчеството на Пучини е нещо много красиво и много ценно, тя е една от най-красивите негови опери, които го нареждат сред най-големите романтици. Пяла съм Мими на много места – във Виена, Мюнхен, Ню Йорк, Лондон, София. След всички тези години стигам до извода, че е много важно с колегите, с които работим, да сме екип. Заедно да мислим, да бъдем приятели, да сме заедно в творческата еуфория. Когато сме в хармония, публиката усеща една прекрасна емоционална експлозия и се получава истински празник.“, казва Красимира Стоянова за операта и героинята си в очакване на премиерния спектакъл във Варна. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

26°C Усеща се 26°C
1008hPa 73% 32% 0m/s 0deg

23°C Усещане 23°C
1009hPa 66% 100% 4m/s 40deg

28°C Усещане 28°C
1009hPa 44% 100% 3m/s 170deg