К.к. “Златни пясъци” – любимият филмов декор по време на соца

К.к. "Златни пясъци" - любимият филмов декор по време на соца

От 60-те години до днес „Златни пясъци“ е курорт, който привлича не само туристи, но и кинодейци. Десетилетия наред там се снимат родни и европейски филми. Само 4 години след като е започнал строежът на първия хотел, комплексът вече е декор за интересни, понякога забавни, друг път криминални или романтични истории.

Zlatni kino4

По времето на социализма – съвсем логично, една от държавите, които имат на-силен интерес към снимки в черноморския курорт, е ГДР, разказва БРАТ БГ. През 1960 г. в България пристигат режисьорът Рихард Грошоп, операторът Ойген Клагеман и актьорите Хорст Дринда, Герлинд Анерт, Анжелика Донрьозе, Гюнтер Хаак, за да направят комедията „Втори пилот“. В нея млад и влюбчив пилот се захласва по привлекателни девойки, една от които тъкмо отива на почивка в „Златни пясъци“. Самият режисьор Грошоп е заявил, че с филма си ще разкрие прелестите на курорта.

Zlatni kino6

Пет години по-късно започват снимките на друг любопитен филм, който е съвместна продукция между ГДР и България. Става въпрос за лентата „Старинната монета“. Това се смята за първия български мюзикъл и първия цветен филм в нашата история. Сценарият е дело на братя Мормареви, режисурата – на Владимир Янчев, а музиката – на Петър Ступел. Актьорите, изиграли главните роли, са певицата Лиана Антонова, Манфред Круг, Вики Шраде, Вили Швабе, Григор Вачков, Нейчо Попов.

Историята е за учител от ГДР, който има слабост към старинни монети. Тъкмо търсенето на една специална монета, която е от България, го отвежда на почивка в „Златни пясъци“. Срещата му с българска певица се оказва ключова за неговото издирване, но същевременно любовта също се намесва в картинката.

Следващият филм, заснет в черноморския курорт, отново е съвместна продукция на ГДР и България. Режисьор на „Малки тайни“ е Волфганг Щауте, а сценарист – Анжел Вагенщайн. И тук е замесена монета, а на фона на красивите пейзажи от „Златни пясъци“ се вплитат няколко различни сюжетни линии. Главните роли са поверени на Мая Драгоманска и германския актьор Юрген Рейман. Участват още Апостол Карамитев, Ани Бакалова, Константин Коцев.

zlatnivutre1

Хотелите в „Златни пясъци“ също стават част от снимачните площадки. Филмът „Истанбулска нишка“ е заснет в „Интернационал“. Режисьор е Ингрид Зандер, оператор – Хелмут Греевалд, а сценарият е на Хари Тюрк. В криминалната история западногермански агенти опитват да отвлекат специалисти от ГДР, които са на почивка в черноморския курорт.

Може би най-обичаният български филм, сниман на „Златни пясъци“, е „Оркестър без име“. Негов режисьор е Людмил Кирков, оператор – Виктор Чичов, а сценарият е дело на Станислав Стратиев. Лентата е заснета през 1980 г. и макар да са минали повече от 40 години, култовите реплики от филма все още се помнят и преповтарят от поколения наред.

Привличането на продуценти и филмови продукции е от изключително значение за популярността на курорта, който през 2022 г. чества 65 години от създаването си. В последните години „Златни пясъци“ стана декор и за боливудското кино, а около 300 роми бяха статисти. Какви още продукции ще бъдат заснети в красивия курорт и кои звезди ще дойдат да изиграят своите роли, предстои да видим.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1014hPa 76% 0% 2m/s 110deg

7°C Усещане 5°C
1014hPa 70% 0% 3m/s 90deg

7°C Усещане 6°C
1016hPa 76% 0% 2m/s 290deg