Корнелия Нинова: Сглобката доведе България до регрес

Уважаеми български граждани, употребиха ви. Промяната не стана на върха, но можем да я направим в основата

Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“ за началото на есенната сесия на 49-ото Народно събрание

Уважаеми български граждани,

49-ото Народно събрание започва своята есенна нова сесия на нова място, дано да има и нов разум и нова мисъл да се работи в интерес на България и на българските граждани, а не както досега в 49-ото Народно събрание. 

Преди 3 месеца, след много преговори, трудни сглобки и задкулисие, се създаде правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ с подкрепата на ДПС. С учудване видях днес признанието на Борисов, което потвърждава нашите думи отпреди 3 месеца и сега, и за в бъдеще – това правителство е правителство на задкулисието, на договорките, на дълбоката държава, на личните и партийни интереси. Днес Борисов призна – ПП-ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителството. Времето потвърди нашите думи. Изобщо не ви движи европейското бъдеще на България и интересите на народа, движат ви единствено личните и партийните интереси, препирането и гарантирането оттук нататък, че няма да се носи отговорност за това, което правихте през годините назад. 

Нека да видим как изглежда това с факти и числа. Уважаеми български граждани, тук, в тази зала, най-важното е да пишем и приемаме закони. Управляващото мнозинство демонстрира законодателна немощ и правна неграмотност. Това поведение създаде юридически и житейски хаос в държавата. Ето как – приет Закон за съдебната власт, влязъл в сила на 11 август. Нов такъв, внесен на 7 август, преди да бъде обнародван току що приетият. Закон за домашното насилие – влязъл в сила на 11 август и вече нов, който трябва да уточни можеш ли да биеш жената и детето си до 59-ия ден, а на 60-ия трябва да спреш, защото вече си в 60-дневна интимна връзка. За пътищата и Наказателния кодекс, който наказва пияни и дрогирани шофьори – току що приет и вече с поправка, заради ефекта, който предизвика в обществото. Е, така ли се прави законодателство? Така ли се приемат закони – още непубликувани, с нови и нови поправки?


За да обобщя, законодателната дейност на това мнозинство представлява правна неграмотност и житейски хаос като резултат.

Нека да видим с факти какво се случва с правителството – по сектори.

Енергетика. Договорът, който е вреден за България и оставен от служебния кабинет на президента Радев с „Боташ“ продължава да работи, а хората, които са го подписали, са начело в енергетиката. Приказки за ревизия, приказки за преговори – никакъв резултат. КЕВР казва, засега това не се отразява на цените, но за следващия период не гарантираме, че тези такси, които ще плащаме, без да получаваме, няма да се включат в цената. Прекратяване концесията на „Росенец“ – без никаква мисъл, правен, държавнически и какъвто и да било анализ какви ще са последствията за българския народ и за икономиката. Те вече започнаха – цените на горивата тръгнаха нагоре. Продължава напрежението и незнанието какво ще правите със Зелената сделка и в мините в Марица, и в Бобов дол – никакви гаранции за енергийна сигурност. И като капак на всичкото това, през ваканцията сте внесли закон за либерализацията на цените на горивата за битовите потребители. Без никаква мотивация. Колко ще оскъпи това живота на хората. Като добавим към това ръст на горивата, енергийна несигурност и либерализация на битовите потребители? При това, че вече втора година нямате никакво понятие що е то енергийна бедност, камо ли да го приеме правителството. Трябваше отдавна Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката да изработят понятие за енергийна бедност и да се помогне на хората. 

Икономика. Виждам как с усилени темпове съсипвате държавния сектор и Държавната консолидационна компания. Как може държавни предприятия не публикували отчети? Това е почти целият държавен сектор извън енергетиката. Ние, в нашето правителство, доказахме, че държавната собственост може да работи в конкуренция с частната и да работи добре – да носи печалби на държавата, да увеличаваме заплати и да излезем на първо място по индустриален растеж в Европа. Сега, само година по-късно, сте на 14-то място. И закривате държавния сектор с лека ръка. Може би от либерално схващане за икономика, но грешно. Защото държавният сектор ви внася повече от една трета в бюджета. Да не говоря колко работни места осигурява.

Здравеопазване. Да виждате някаква промяна? Повече пари и по-малко здраве. Дотам е промяната в здравеопазването. Напоследък се занимаваме със заплати на директори на болници и неравностойно заплащане на лекари. Драстични случаи на корупция в болници и то свързани с хора с увреждания. И като капак на всичко, искате да закупите един милион и триста хиляди нови броя ваксини срещу Ковид. Къде е този Ковид? Колко хора са се заявили за превенция, за да купувате един милион и триста хиляди ваксини? Колко милиона са това на българския гражданин, които трябва да отидат в реално здравеопазване?

Образование и култура. Никаква промяна, освен към лошо. Някакви работни групи променят отново съдържанието на учебниците, поставят под въпрос изучаването на българския език. Отново премествате класици. Но вече, освен на българските, посягате на европейските и световните. До какво ще доведе това? Дали ще намали броя на слабите оценки по матурите? 

Регионално развитие. Отново кой да плати инхауса, какво става с пътищата. Отново взаимни обвинения за корупция. Общините са разкопани. Половин България е разкопана. Дължите им 400 милиона. Обещали сте ги, не ги давате на кметовете, за да ги държите на каишка и да  използвате този ресурс за местните избори.

Социална политика. Нали виждате, че инфлацията тръгва нагоре отново? Нали виждате, че и цените тръгват нагоре? Виждате прогнозите на всички борси и на НСИ – че цените на плодовете и зеленчуците ще растат с 30%. Тръгват нагоре горивата. Какво се прави в социалната сфера? 

Г-н Денков, не изпълнявате  българския закон, който казва, че до първи септември, тоест днес, трябваше да се определи новият размер на минималната работна заплата от 1-ви януари 2024 г. Няма такъв определен. Няма решение на Министерски съвет за минимална работна заплата. Като ви казвахме юли месец да го приемем с бюджета, не ни послушахте. “Ще го приемем до 1-ви септември.” Е, първи е. Къде ви е минималната работна заплата за 500 хиляди работещи бедни? 

Мога да продължавам и по други сектори. Но какво показва всичко това? Това е не просто застой на държавата, това е регрес и връщане назад.

На фона на всичко това се хвалите със започнала съдебна реформа. Какъв е резултатът от съдебната реформа? Прекратените дела на Бойко Борисов за “Барселонагейт” и “Чекмеджегейт”. Друг реален резултат от тази съдебна реформа засега няма. Висшият съдебен съвет си е същият. Няма осъдени за корупция по високите етажи на властта. Престъпността расте. Мигранти влизат отвсякъде. Хората взеха правосъдието в свои ръце по улиците и пребиват този, който смятат за виновен, защото не вярват в институциите и правосъдието. Едниственият резултат от съдебната реформа е препирането на Бойко Борисов. Поздравления за колегите от ПП-ДБ – първа точка от плана ви си я свършихне идеално. Изпрахте го. Сега давайте за втората, за която си говорите – да овладеете държавата, да овладеете институциите. Защото след  всичко, което ви казах, стои един голям проблем. Колеги, под риск е държавността. Рушат се институциите. За какво спиране на войната между институциите говорите от ГЕРБ? Това е някакъв хумор. Та вие ги рушите всеки ден. “Спиране на административния разпад” – вие сменяте поголовно хора в администрацията. Войната между институциите и промяната в Конституцията, за която толкова говорите и толкова искате, до какво ще доведе?

Уважаеми български граждани, промяната в Конституцията е приоритет на управляващото мнозинство, но какво цели тя? Смяна на националния празник 3 март. Двойно гражданство на българските политици. Овладяване на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет. И премахване на служебния кабинет.

Сега да ви кажа нещо за служебния кабинет. Нашите отношения с президента Радев са ясни и чисти от години. Президентът Радев злоупотреби със служебната власт. Президентът Радев сключи дългосрочни договори, вредни за България, като този с “Боташ”. Президентът Радев плати новата ескадрила F-16, което не е работа на служебен кабинет. Президентът Радев, по официална информация, уволни седем хиляди души в държавната администрация. Седем хиляди души. Този човек преяде с власт и злоупотреби с власт. Но не можете, заради един грешен Илия, да убиете Свети Илия. Има принципи на правова, демократична  и европейска държава и това е разделение на властите, взаимен контрол на властите и “власт власт възспира”. Не премахвайте служебния кабинет от Конституцията. Има разумно решение, което запазва принципите на правовата и европейска държава, но ограничава такива като президента Радев, които злоупотребяват с тези принципи. Не правете Конституция ин туито персоне за един човек. И Конституцията, и правовият ред в България ще ни надживеят и него, и нас, и следващите поколения и затова трябва да мислим. И има легален начин. Запишете в Конситуцията, че служебното правителство и неговите правомощия се уточняват в закон. И измислете разумен закон, който да гарантира демокрацията и правовата държава и разделението на властите, но и да ограничи такива хора, независимо кой е той, днес е Радев, утре ще е Драганов, да посягат на принципите на българската държава. И така ще гарантирате дълголетие на тези принципи.

Що се отнася до това къде сме ние БСП в цялата тази ситуация. Радвам се, че навреме усетихме задкулисието на сглобката и паралелната държава и прекратихме всякакви преговори да участваме в такава сглобка. Не мога да си представя БСП да участваше в момента в това правителство. Абсурд. И се радвам, че проявихме мъдрост и разум. 

На второ място, външно-политически приоритети. Първо, войната в Украйна: гарантиране на мира, спиране на военните действия между двете страни, преговори и установяване на траен мир. Г-н Тагарев минава също границите на правовата държава като сам поема ангажименти, без парламентът да е уведомен. Но той е ясен – човек, който е бил на служба в Украйна няма как да прояви българския национален интерес. Но ние тук сме длъжни да защитим българския национален интерес.

На трето място, по външна политика – ние сме „за“ Шенген и е жалко, че заради това, което правите в сферата на сигурността, отново сме отхвърлени миналата седмица. Но ще работим упорито да бъдем приети в Шенген.

По отношение на вътрешната поритика: бюджет, законите по ПВУ, но главното и политическото за “БСП за България” е това, което беше в последните 6-7 години – борба със задкулисието, паралелната държава и корупционният модел, който управляваше 12 години като Бойко Борисов, а сега е украсен като Бойко Борисов заедно с ПП-ДБ. Към онзи балкански модел на поведение се прибави един целофан, уж на евроантлантизъм. Нашата битка е битката срещу този модел, защото той е в основата на всяко зло в България – на липсата на пари, на кражбите, на задкулисието. И с тези пари би могло да се помогне и на здравеопазване, и на образование, и във всички сфери. 

Този сезон ще мине под емблемата на местните избори. Затова искам да се обърна към българските граждани: уважаеми български граждани, надеждите ви за промяна се пропиляха. Тези хора тук ви употребиха и  си сглобиха сглобка за личен и партиен интерес. Промяната на върха не стана, но можем да я направим заедно в основата. Върхът на дървото е изсъхнал, но корените са долу, в местната власт. Този модел се е окопал в местната власт, в общините феодали на ГЕРБ и на целия този модел. Единствената промяна вече може да тръгне отдолу. И тази промяна е във вашите ръце. Дайте доверие на хора и на партии, които не ви предадоха. Които години наред понясаха всички удари на задкулисието и на дълбоката държава, но останаха верни на българския национален интерес и на българския народ.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1005hPa 88% 100% 2m/s 110deg

12°C Усещане 10°C
1006hPa 54% 20% 4m/s 280deg

14°C Усещане 14°C
1004hPa 82% 40% 3m/s 250deg