Красимир Вълчев във Варна: Необходими са промени в учебните програми и децата да учат по-малко фактология (ВИДЕО)

Красимир Вълчев: Необходими са промени в учебните програми и децата да учат по-малко фактология (ВИДЕО)

В Юнашкия салон във Варна се провежда дискусия по въпросите на законодателството на предучилищното и училищното образование, предаде СайтЪТ. Срещата е организирана от Синдиката на българските учители, Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, със съдействието на Община Варна и с участието на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в периода 2017-2021 г. В нея се включиха и директори на училища.

Красимир Вълчев заяви, че живеем в предизвикателни времена и образователната система се променя непрекъснато.

“Променя се начина, по който децата учат. В днешно време целта е учителите да провокират децата да учат. Необходими са промени в учебните програми. Макар и въведени преди 5-6 години, вече можем да кажем, кои са слабостите в тези програми. Трябва да намалим най-вече фактологията и да се отдели повече време за затвърждаване на знанията. Това от своя страна изисква по-голяма свобода за учителите, което означава да се намали административната тежест, която пада върху тях”, каза Вълчев. Той посочи, че сериозно внимание е необходимо да се обърне на професионалното образование и връзката с бизнеса.

На въпрос не е ли време за активно въвеждане на електронните учебници в образователната система, Красимир Вълчев заяви, че такива вече съществуват, но хартиеният вариант винаги ще за предпочитане, особено за децата в долните класове.

“Каквото и да говорим, по-важното е децата да четат от хартиен носител, защото той предполага по-голяма задълбоченост и концентрация. Иначе, това което започна да се прави е една платформа, която да обхваща всички теми в учебните програми, по всяка една дисциплина и за ученици от всички класове. Може би до две години ще имаме такава платформа, която ще е безплатна. Уроците ще бъдат разработвани от учителите, а някои от самите учебници вероятно ще са и в електронен вариант. Но е много важно да дозираме правилно работата на устройствата, особено при малките ученици. В горните класове – искаме или не искаме, децата ще учат повече електронните уроци”, коментира още Красимир Вълчев.

Повече вижте във видеото!

Видео СайтЪТ

Красимир Вълчев каза пред участниците в срещата, че от последните промени в това законодателство са минали 6 години, което, според него, е достатъчно дълъг период да се видят проблемите. Той посочи, че при промените в законодателството най-важното е какво ще учат децата, които ще са икономически активни през 2060-2070 година. Вълчев изрази мнение, че категорично трябва да има промени в учебните програми, като в тях трябва да има по-малко понятия и фактология. Според него, учителите трябва да преподават по-малко фактология и да провокират повече умения у децата. 

Трябва да имаме две-три програми за детските градини, такива за оправяне на училищните дворове и изграждане на поне 2 спортни площадки в тях, осигуряване на достъпна архитектурна среда в образованието, но всичко това изисква средства, коментира бившият образователен министър.

Преди промени в законодателството трябва да има цялостно обследване в него, посочи председателят на синдикат „Образование“ в крайморския град Галина Димитрова. Тя коментира, че при всякакви промени в центъра на образованието трябва да останат децата и учителите. Според нея, в действащото законодателство е имало приети идеи под натиск на родители, но някои от тях не са добре работещи. Димитрова посочи още, че при промени в учебните програми те трябва да са кореспондираща връзка между средното и висшето образование.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 4°C
1013hPa 95% 20% 2m/s 60deg
4°C Усещане 3°C
1014hPa 87% 11% 2m/s 70deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 71% 20% 3m/s 290deg