С огнен спектакъл гоним зимата и си взимаме прошка на Заговезни в “Аспарухово” (ВИДЕО)

С огнено шоу на трупа “Палячи”, ревю на народни носии и много емоции ще изгоним зимата и ще си поискаме прошка на 26 февруари, Сирни заговезни, научи СайтЪТ.

За събитието, което ще се проведе в “Аспарухово” съобщи за медията ни Иван Ценков, ръководител на “огнената” трупа.

Водещ на събитието е популярният водещ Емил Христов, който стана известен като най-младия член от екипа в забранената шоу на Димитър Рачков.

Повелителят на огъня от Варна: Уважавам тази стихия, която пречиства, но може да бъде опустошителна! (ВИДЕО и СНИМКИ)

За предстоящото събитие съобщи в интервю за СайтЪТ и кметът на район “Аспарухово” Ивайло Маринов, който сподели поканата към варненци и в личния си профил във фейсбук.

Ивайло Маринов: Благодарен съм на хората, които са критични, така решаваме проблемите в “Аспарухово” по-успешно! (ВИДЕО)

“Заповядайте на 26 февруари, неделя, от 17:30 ч. в Аспаруховия парк да отпразнуваме сирни Заговезни!

Скъпи приятели, жители и гости на район „Аспарухово“,

Наред с ежегодните традиционно провеждани събития в района, през последните две години положихме началото на много нови инициативи, с които обогатихме културно-развлекателния ни календар!

И както с всичко хубаво, което се стремим да осъществим на наша територия, целта ни е да надграждаме вече направеното и за настоящата година сме подготвили още редица изненади и вълнуващи прояви! Поканили сме много нови специални гости, с които ще Ви срещнем в идните месеци.

Район „Аспарухово“ има всички дадености и заслужава да бъде притегателно място за любителите както на старите ни български традиции и народни обичаи, така и на съвременните забавления!

Паркът и крайморският ни бряг отново ще оживеят и ще приютят с вълшебната си атмосфера всички желаещи да се потопят в света на музиката и да се почувстват част от културния живот в района!

Началото тази година ще поставим с възраждането на една стара българска традиция – празнуването на Сирни заговезни.

Каня всички Вас на 26 февруари, неделя, от 17:30 ч. в Аспаруховия парк, където ще станем свидетели на пресъздаването на народния обичай по искане и даване на прошка и прескачане на Заговезнишкия огън – основен елемент от празника.

Събитието ще бъде съпроводено от фолклорна програма. За доброто настроение на присъстващите съм поканил танцьорите от НЧ „Просвета 1927“, НЧ „Васил Левски – Галата 1927“, ученици от ОУ „Христо Ботев“, НУ „Васил Левски“ и не на последно място виртуозите от огнено шоу „Палячи“.

Програмата включва още конкурс за най-автентична и най-красива народна носия. За победителите сме подготвили награди!

Благодаря на огнено и светлинно шоу „Палячи“ за прекрасната идея заедно да възродим традицията на Сирни заговезни. Те ще закрият вечерта с най-новия си светлинен спектакъл, номиниран за награда „Икар“.

Заповядайте да отбележим заедно големия български празник!”, написа Ивайло Маринов.

Покана към жителите на морската столица отправиха и от “Палячи“:

Поканете семействата си, елате с приятели. Нека поискаме и дадем прошка, нека заедно изпратим зимата и посрещнем пролетта!

А снимката е един прекрасен спомен от театралния фестивал Варненско лято!

Отново ще създадем топли спомени за всички!

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по програма “Творчески стипендии” и любезното домакинство на администрацията на Район Аспарухово – Община Варна.

В интервю за СайтЪТ кметът на “Аспарухово” Ивайло Маринов коментира, че като цяло за 2023 година е подготвен богат културен календар.

“Миналата година програмата ни беше много наситена и се надяваме през настоящата 2023 г. да запазим нивото.

Започнахме работа по програмата още в началото на януари, провеждаме множество разговори с представителите на читалищата в “Аспарухово” и “Галата” и мисля, че до 10 дни ще съм готов с културната програма до края на 2023 г.

Желанието ми е тя да бъде по-богата от миналогодишната. Намерението ни е събитията да започнат още на 26 февруари – Сирни Заговезни с възстановка на обичая как се иска прошка. Идеята ни хрумна миналата година, когато за празника на квартала бяхме поканили нестинари и се получи чудесно тържество.

Затова силно се надявам на 26-ти жителите на района да се включат и да се забавляват”, каза още Маринов.

Културният календар продължава с Цветница, като за празника са поканени музиканти, следват “Аспарухово пее и танцува”, “Лятна фиеста”, следва Рок фест, който е и с благотворителна насоченост. В края на лятото отново ще се проведе инициативата “Най-дългата вечеря”, която вече се е превърнала в традиционно събитие. След това се очаква Октобер фест и разбира се ако има положителна нагласа от страна на аспаруховци – Новогодишна програма и концерт.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 69% 40% 6m/s 300deg
5°C Усещане -1°C
1022hPa 36% 0% 11m/s 280deg
7°C Усещане 2°C
1022hPa 26% 40% 11m/s 280deg