Мария Габриел: Ирландия подкрепя България за присъединяване в еврозоната

Мария Габриел: Ирландия подкрепя България за присъединяване в еврозоната

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с председателя на Еврогрупата и министър на обществените разходи, националния план за развитие и реформи на Ирландия Паскал Донахю по време на работното му посещение в България.

„България и Ирландия са стратегически партньори и съюзници, като двустранните ни отношения се характеризират с конструктивен политически диалог и развиващо се търговско-икономическо сътрудничество. Благодаря на министър Донахю за подкрепата, която страната ни получава от Ирландия за присъединяване към ОИСР и еврозоната – водещи за България приоритети“, заяви Мария Габриел.

Сред обсъжданите теми бяха и намаляването на инфлацията, засилването на сътрудничеството с държавите от Г-7, както и утвърждаването на България като партньор на Ирландия в региона на Югоизточна Европа.

Вицепремиерът постави акцент върху това, че разширяването на еврозоната ще даде положителен сигнал на източноевропейските страни във времена на геополитически предизвикателства. Тя наблегна и на предстоящата мащабна комуникационна кампания за въвеждането на еврото, която ще открои ползите за икономиката и гражданите.

„С общи усилия, работа в екип и споделен опит от държави като Ирландия можем да откроим положителните страни на присъединяването към еврозоната, като приноса за стабилността на банковата система и ползите за гражданите и бизнеса. Присъединяването на България към ОИСР и еврозоната е възможност за страната ни да взема решения наравно със своите партньори“, заключи Мария Габриел.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1006hPa 82% 75% 6m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 41% 75% 3m/s 250deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 40% 3m/s 270deg