Мая Манолова, ЛЕВИЦАТА!: Като в мафиотски трилър сме, трябва спешен избор на нови членове на ВСС

Мая Манолова: Президентът да свика КСНС след записите

ЛЕВИЦАТА! поиска оставката на главния прокурори заместниците му

С призив за оставката, както на Иван Гешев, така и на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и заместниците на главния прокурор излязоха от коалиция Левицата!. Според Татяна Дончева те не разполагат с капацитет да овладеят системата, а до сегашната кризисна ситуация се е стигнало след грубо кадруване на ГЕРБ и ДПС в системата. Това коментира Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА.


По време на брифинг на новото ляво обединение по темата Мая Манолова заяви, че е ключово важно да бъде попълнена парламентарната квота във ВСС и инспектората на ВСС. Тя предупреди, че ако изборът на членове на ВСС се проведе, както и досегашните, е ясно, че резултатът ще е същият. Затова от Левицата! предлагат предложенията за членове на ВСС да бъдат направени от авторитетите в правото, академичната общност, съсловните организации, правозащитници. Те призоваха да се отвори парламентът, правната комисия именно за тези авторитети и те да предложат новите членове на ВСС. А депутатите в спешен порядък да осигурят мнозинство, което да избере тези членове и да спрат да лъжат избирателите си.

„През последните дни сме като в мафиотски трилър. Две групировки се бият помежду си по заповед на партийни вождове. Все по-ясно е от всеки друг път, че партийни централи ръководят, кадруват, управляват цялата съдебна система.

Кризата от прокуратурата преминава и в другите институции. Става ясно, че институциите и държавата се нуждаят не просто от изчегъртване, а от тонове белина, които да почистят институциите.“ – беше категорична Мая Манолова.

Според нея на този фон заявките на ППДБ, че ще търсят мнозинство за промени в конституцията, са фантасмагории. Те не могат да съберат мнозинство за правителство, какво остава за адекватни и смислени промени в Конституцията и съдебна реформа – смятат от Левицата!.

Мая Манолова предупреди, че допреди пресконференцията на Гешев няколко в партии в парламента са били постигнали договорка и ако не е това изявление, сега „щяхме да имаме хартиената коалиция или коалицията Магнитски в едно правителство, което да бетонира пътя на мафията в държавата. Слава Богу, това не се случи.“ – заяви Манолова.

По думите ѝ сега е критично важно това Народно събрание да оправдае съществуването си и да опита да изтрие позора от първия месец бездействие. Според Манолова партиите нямат нито способността, нито желанието да направят правителство. Напротив- страх ги е.

При положение, че няма да има правителство според Левицата! най-важните задачи, които парламентът не може да отлага са изборът на членове на ВСС, приемането на бюджет и най-неотложните закони от Плана за възстановяване и устойчивост.

Мая Манолова посочи, че и тази седмица само една комисия е включила в заседанието си разглеждането на бюджета – тази за българите в чужбина.

Румен Петков разкритикува как парламентът ще прави реформи и ще приема промени в конституцията с неопитен човек начело на правната комисия като Стою Стоев. Той посочи, че след „Наско – културата“ в министерството, сега ще имаме „Стою – правото“ в Народното събрание. Петков иронично предложи под надписа „Съединението прави силата“ на фасадата на парламента да се запише „Стою прави правото“.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1015hPa 60% 100% 2m/s 50deg
17°C Усещане 17°C
1019hPa 83% 75% 2m/s 270deg
21°C Усещане 21°C
1015hPa 68% 100% 2m/s 270deg