Община Варна ще търси варианти да изгради обекти с обществено значение на мястото на бившето военно поделение до “Алати”

Ще засилим присъствието на общинска полиция в района, за да гарантираме безопасността на гражданите, каза в интервю за БНТ директорът на общинската собственост

С новото ръководство на Община Варна ще бъдат разгледани различни варианти, с оглед предписанията на държавата да изградим обекти с висока обществена значимост и прилежащата им социална инфраструктура на мястото на бившето военно поделение в града, находящо се на бул. „Трети март“, съобщи в интервю за БНТ Петко Бойновски, директор на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ в общината. Ще се стремим и ще търсим реализация на проекти, обхващащи територията на целия имот, каза Бойновски и подчерта, че това, което се обсъжда, е изграждането на детски градини или центрове за настаняване на социално слаби граждани – идеи, свързани с изричните законови изисквания на държавата за стопанисване на обекта.

Бившето военно поделение до “Алати” става все по-опасно, разпада се! Очаква се да бъде оградено!

Бившето военно поделение представлява, малко над 54 декара територия с 10 прилежащи сгради, които са преминали в собственост на Община Варна с решение на държавата в лицето на Областна управа в края на месец ноември 2016 година, като дотогава са стопанисвани и управлявани от Министерството на отбраната. Четири от сградите са обследвани през 2021 година, когато конструктивно към онзи момент не са се налагали действия по отношение на събарянето им. Идеята на тогавашното ръководство на общината е била да се изгради Център за временно настаняване на граждани, пострадали от бедствия, но впоследствие тази инициатива е отхвърлена.

Ще засилим присъствието на Общинската полиция в района и съвместно с отдел „Действия за защита на населението“ в общината ще се погрижим да обезопасим територията с ограждения, с цел ограничаване достъпа до опасните сгради и превенция на гражданите, посочи още Петко Бойновски, като поясни, че всяка сграда ще бъде обозначена и обезопасена поотделно. До момента  Община Варна не е имала сключен действащ договор за жива охрана, поради което обследването и надзорът са поверени на Общинска полиция, добави той. 

Многократно са предприемани действия от страна на Община Варна за опазване, охрана и обезопасяване на сградите и територията на бившето военно поделение на бул. „Трети март“, но за съжаление има непрекъснати набези и влизания на външни лица, разказа директорът на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности“.

Той посочи, че въпреки усилията на общината, частите на отделните постройки системно са разрушавани от вандали, а всички метални конструкции, в това число металните врати и оградата са разграбени. Правен е опит дори да бъдат откраднати кабели от прилежащия към имота трафопост, поясни Петко Бойновски.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1011hPa 64% 98% 3m/s 120deg

25°C Усещане 24°C
1012hPa 38% 2% 3m/s 290deg

27°C Усещане 26°C
1010hPa 28% 0% 4m/s 120deg