Общинският съветник Ивайло Костадинов: “Синята зона” във Варна би трябвало да е за улеснение на хората, а не за печалба (ВИДЕО)

Общинският съветник Ивайло Костадинов: "Синята зона" във Варна би трябвало да е за улеснение на хората, а не за печалба (ВИДЕО)

“Синята зона” във Варна би трябвало да е за улеснение на хората, а не за печалба и пълнене на хазната. Това коментира общинският съветник от “Има такъв народ” в ОбС – Варна Ивайло Костадинов, предаде TheSite24. Коментарът му бе във връзка с предложение от групата на ИТН да се измени режима на работа на Синята зона. Предложенията касаеха работното време на синята зона във Варна да бъде променено от 20.00 на 18.00 часа, а така също събота и неделя тя да бъде безплатна. В отговор, който Костадинов е получил от кмета на Варна Благомир Коцев са посочени мотивите, това предложение да не бъде прието.

Видео TheSite24

“От написаното става ясно, че синята зона ще бъде на загуба, в случай, че се намали работното ѝ време, а така също и ако не работи през почивните дни. Аз обаче винаги съм си мислил, че синята зона е за да улесни живота на хората, а не да пълни бюджета на Варна“, коментира Костадинов и определи отговора на общинската администрация като неясен и неуважителен спрямо общинските съветници.

Според отговора предоставен на Ивайло Костадинов от страна на общинската администрация става ясно, че ако работното време на зона за кратковременно паркиране „Синя зона“ бъде намалено до 18.00 часа това ще доведе до спад в приходите, както и до липса на свободни паркоместа след 18:00 часа за живущите и ползвателите на синята зона.

На предложението да бъде отменено заплащането на синята зона събота и неделя, извън туристическия сезон, общинската администрация контрира, че при отпадне на паркирането през събота и неделя извън туристистическия сезон приходите от кратковременно паркиране и от техническо средство тип „скоба“ ще намалеят с най-малко 1000 000 лева.

Ето какво посочват още от общинската администрация във Варна в тази връзка:

“От справката за приходи за събота и неделя е видно, че приходите в месеците извън туристическия сезон не се различват с повече от 20% от приходите в активния туристически сезон. За периода 1.07 – 31.12.2022 приходите от кратковременно паркиране и от техническо средство тип „скоба“ са в размер на 864 029 лева, а за 2023 година са в размер на 1 579 850 лева.

При условие, че отпадне паркирането през събота и неделя извън туристическия сезон приходите от кратковременно паркиране и от техническо средство тип „скоба“ ще намалеят с най-малко 1000 000 лева.

При въвеждане на паркиране за различни сезони ще е необходимо всички указателни табели да се променят съгласно новото работно време, за което няма предвидени средства в проекгобюджета на ОП ОПСЗ”.

Общинският съветник Ивайло Костадинов коментира, че проблемите с паркирането и въобще трафикът във Варна, особено в централната част на града имат едно решение:

“Трябва да се подобри градския транспорт и да се изградят буферни паркинги. Това е единственият начин да се облекчи трафика във Варна, защото проблемите не са само в центра, а в целия град. Предлагаме облекчаване на режима на синята зона, защото в нито един друг град през почивните дни не се плаща. Дори и да е само за неделя, това ще е плюс за хората. Но каквото и да правим, решението е да се оптимизира градския транспорт и да се изградят буферни паркинги”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1001hPa 59% 100% 2m/s 360deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 20% 6m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 2m/s 110deg