Официално откриха новата пътека за рулиране (ЕКО) на Летище Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Официално откриха новата пътека за рулиране (ЕКО) на Летище Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Повече от 8 милиона евро са инвестирани в реконструкцията на пътеката за рулиране “Еко” на летището във Варна, съобщи днес директорът на аеропорта Димитър Костадинов по време на официалната церемония по откриването ѝ, предаде СайтЪТ. На събитието присъстваха министърът на туризма Зарица Динкова, кметът на крайморския град Иван Портних, областният управител в оставка Марио Смърков, представители на държавни и местни компании и ведомства.

Видео СайтЪТ

Проектът за реконструкцията на пътека “Еко”, която е най-голямата от 5-те пътеки на летището, е реализиран за 180 дни, без това да се отрази по някакъв начин на пътниците или авиокомпаниите, допълни Костадинов. Той подчерта, че рульожката е с шест пласта и ще може да поема и най-големите самолети. Прогнозите са, че през следващите 20 години през нея ще преминат над 21 милиона пътници, като ще бъдат извършени около 160 хиляди движения на летателни апарати.

Костадинов допълни, че вече се проектира фотоволтаична централа на летището. Изграждането й може да започне още през тази година, а през следващата да започне да работи. Инвестицията във фотоволтаичната централа ще бъде около 1,4 милиона евро, уточни директорът. По думите му ще продължи и програмата за рехабилитация на другите пътеки за рулиране на аеропорта, като очакванията са през следващите няколко години общият размер на инвестициите да надхвърли 3 милиона евро.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1006hPa 82% 75% 6m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 41% 75% 3m/s 250deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 40% 3m/s 270deg