Полша спря да доставя оръжие на Украйна

Полски депутати отидоха пред украинското посолство, за да поискат сметка от 101 млрд. злоти

Полски депутати отидоха пред украинското посолство, за да поискат сметка от 101 млрд. злоти

Словесните престрелки между Полша и Украйна набират скорост, след като Киев обяви, че ще заведе дела в Световната търговска организация заради решението на Варшава да наложи забрана за внос на украински селскостопански стоки.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви тази вечер пред Polsat News, че Варшава е спряла да доставя оръжия на Киев, тъй като активно се въоръжава.

„Украйна се защитава от брутална атака от страна на Русия и аз разбирам тази ситуация, но както казах, ние ще защитим страната си. Ние вече не даваме оръжие на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша“, каза Моравецки. Той подчерта, че центърът в град Жешов, през който се транспортират оръжия от САЩ и други страни от НАТО за Украйна, „през цялото време играе същата роля, която е играл и ще играе“.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Полша е предоставила на Киев военна помощ в размер на повече от три милиарда евро. Тези доставки включват боеприпаси, бронирана и тежка техника и съветски изтребители.

“Не може украинските олигарси да управляват пазара на зърно в Полша”, заяви Моравецки. „Полша може да разшири списъка със стоки, забранени за внос от Украйна, ако Киев ескалира конфликта“, каза пък полският президент Дуда. Също по време на речта си в ООН Дуда призова Зеленски да не забравя какво прави Полша за страната му. „Би било добре Украйна да помни, че получава помощ от нас и че ние сме транзитна страна и за Украйна“, каза той. В речта си Дуда сравни Украйна с удавник: ”Украйна се държи като удавник, хваща се за всичко, но ние, помагайки й, имаме право да се защитим.” 

Кшищоф Босак, член на полския Сейм, изчисли, че страната му е дала 101 млрд. злоти (22 млрд. евро) на Украйна и отиде пред украинското посолство във Варшава, за да представи сметката. Полша няма да се съгласи с присъединяването на Украйна към ЕС, ако проблемът с износа на зърно не бъде решен, съобщава TVN24, позовавайки се на изявление на полския министър на земеделието Роберт Телус. „Ако не създадем тези инструменти днес, Полша определено няма да се съгласи с присъединяването на Украйна (към Европейския съюз). Когато Полша се присъедини към Европейския съюз, ние трябваше да изпълним условията. И тези условия ни бяха наложени много сурово. И трябва да поставим условия на Украйна“, каза министърът. Той добави, че украинското земеделие е конкурент на полското и затова проблемът със зърното трябва да бъде решен преди Украйна да се присъедини към ЕС: „На основата, на която съществува в момента, полското земеделие никога няма да победи украинското земеделие. Там има няколкостотин хиляди ферми. Това е съвсем различен вид земеделие, затова нашата позиция е толкова силна.“

„Тревожно е да видим как някои от нашите приятели в Европа подкопават солидарността и създават политически театър, правейки трилър от доставките на зърно“, каза президентът на Украйна Зеленски от трибуната на Общото събрание на ООН.

Почти веднага украинският посланик във Варшава Василий Зварич беше „спешно“ извикан в полското външно министерство, където заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски му предаде „решителния протест на полската страна във връзка с формулировката, изказана от президента Зеленски на генералната среща на ООН събрание.“

Оптимизъм

Украйна и Полша ще решат конфликта за вноса на зърно, а подкрепата от Варшава ще продължи, заяви съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк снощи.

Според него между Полша и Украйна съществуват абсолютно прагматични положителни отношения. И е ясно, че Варшава защитава икономическите си интереси, а Киев търси възможности за запазване на икономическия потенциал на фона на руските атаки срещу пристанища.

“Икономиката винаги е въпрос на конкуренция. И трябва да разберете, че раздорът между Украйна и Полша е само розовата мечта на руснаците. Затова трябва да погледнем разумно на ситуацията. Не виждам вариант Полша да не подкрепя Украйна до края на войната. Ще седнем на масата за преговори, ще преговаряме и ще стигнем до споразумение“, добави той.

Превод и редакция: в. Сега

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1014hPa 74% 5% 2m/s 11deg

18°C Усещане 18°C
1015hPa 93% 94% 0m/s 127deg

20°C Усещане 19°C
1015hPa 64% 64% 1m/s 184deg