САЩ, Русия и Китай подготвят инфраструктура за ядрени опити

САЩ, Русия и Китай подготвят инфраструктура за ядрени опити

През последните години Русия, САЩ и Китай подготвят активно инфраструктура за ядрени опити, като строят нови съоръжения и прокопават тунели на своите полигони, показват сателитни снимки, разпространени ексклузивно от американския телевизионен канал CNN.

Въпреки че няма доказателства, че трите държави готвят предстоящи ядрени опити, получените изображения илюстрират скорошното разширяване на три ядрени тестови площадки.

Едната от тях се експлоатира от Китай в пустинята Лоп Нур в най-западната част на Синдзян-уйгурски автономен регион, друга от Русия в архипелага Нова Земя в Северния ледовит океан, а третата от САЩ в пустинята Невада.

Сателитни изображения, направени през последните три до пет години, показват нови тунели под планини, нови пътища и складови съоръжения, както и увеличен трафик към и извън обектите.

“Наистина виждаме много сигнали, че Русия, Китай и САЩ може да възобновят ядрените опити“, коментира Джефри Луис, доцент в Центъра за неразпространение на ядрени оръжия към Института за международни изследвания в Мидълбъри (САЩ).

Той припомни, че нито една от тези страни не е извършила действителни ядрени опити, откакто бяха забранени с Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от 1996 година. В същото време Китай и САЩ подписаха споразумението, но не го ратифицираха, отбелязва медията.

Пенсионираният полковник от Военновъздушните сили на САЩ Седрик Лейтън, бивш анализатор на разузнаването, стига до същото заключение след преглед на сателитните изображения.

“Ясно е, че и трите страни, Русия, Китай и САЩ, са инвестирали много време, усилия и пари не само в модернизирането на своите ядрени арсенали, но и в подготовката на дейностите, които ще бъдат необходими за тестване“, обяснява той.

Анализатори твърдят, че разширяването на полигоните за ядрени опити рискува да предизвика надпревара за модернизиране на инфраструктурата за тестване на ядрени оръжия във време на дълбоко недоверие между Вашингтон от една страна и Москва и Пекин от друга, въпреки че идеята за възможен въоръжен конфликт не се смята за непосредствена.

Професор Люис отбелязва, че неочаквано ниската ефективност на руската армия в Украйна може да бъде един от импулсите за Москва да обмисли възобновяване на ядрените опити.

Според полковник Лейтън, въпреки че руснаците наистина се готвят за евентуален ядрен опит, това не означава, че такива ще бъдат извършени. “Руснаците може би се опитват да стигнат до чертата, като се подготвят за ядрен опит, но не го извършат. По същество те биха направили това, за да “изплашат“ Запада“, казва Лейтън.

Що се отнася до китайския ядрен полигон, анализатори предполагат, че Пекин вероятно се готви да проведе “подкритични ядрени опити“.

САЩ извършиха последния си подземен тест през 1992 година, но професор Люис твърди, че страната отдавна е нащрек за ядрен тест, готова е да реагира, ако някой от нейните съперници предприеме подобна крачка.

Подразделение на Министерството на енергетиката, което наблюдава американския тестов полигон в Невада, казва, че е проектирано да провежда “подкритични“ ядрени експерименти. Това е дългогодишна практика, насочена към осигуряване на надеждността на оръжията в настоящите запаси без пълноценен ядрен опит.

Наскоро експерти описаха три възможни сценария за това как би изглеждала ядрена война с Руската федерация. Първият включва сравнително незначително ниво на ескалация (5-10 ядрени удара), най-лошият сценарий е пълномащабна ядрена война с хиляди изстреляни бойни глави.

В същото време представители на Кремъл не се колебаят да отправят заплахи към света за ядрен апокалипсис.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

32°C Усеща се 33°C
1011hPa 43% 20% 7m/s 130deg

31°C Усещане 31°C
1009hPa 42% 0% 3m/s 140deg

33°C Усещане 33°C
1010hPa 38% 20% 2m/s 0deg