Премиерът ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Денков: Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. чрез данъчните декларации

Министър-председателят акад. Николай Денков ще вземе участие в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 1 февруари 2024 г. в Брюксел. На него трябва да се преразгледа и подсили дългосрочният бюджет на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. Това се налага заради войната на Русия срещу Украйна, последиците от пандемията и нарастващите лихвени проценти.

Лидерите от ЕС ще обсъдят създаването на Механизъм за Украйна с бюджет от 50 милиарда евро, както и създаването на платформата за стратегически технологии за Европа (STEP), която има за цел повишаването на конкурентоспособността на Съюза.

В Брюксел българският премиер ще проведе и срещи с канцлера на Германия Олаф Шолц и министър-председателя на Финландия Петери Орпо. Очаква се основни теми на разговорите да бъдат присъединяването на България към еврозоната и вдигането на сухопътните шенгенски граници, както и стратегическите приоритети пред Европейския съюз в контекста на новите геополитически и икономически предизвикателства.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

7°C Усеща се 7°C
1014hPa 87% 18% 1m/s 0deg

2°C Усещане 0°C
1014hPa 80% 18% 2m/s 90deg

1°C Усещане -1°C
1015hPa 93% 0% 2m/s 250deg