Разбиха организирана престъпна група за строителни измами от Варна, четирима са в ареста (ВИДЕО)

Орагнизирана престъпна група, мамила и изнудвала предимно възрастни и самотноживеещи хора от Варна и областта, както и от Габровско, е разкрита под надзора на Окръжна прокуратура във Варна. Това съобщи днес на брифинг Светослав Андонов – изпълняващ длъжността апелативен прокурор, предаде репортар на СайтЪТ.

Четирима души с криминално минало са задържани за срок от 72 часа във Варна, а днес ще бъде гледана и мярката им за неотклонение.

Измамниците са обикалялаи в по-малките населени места от областта, във Варна и Габрово, където са агитирали възрастни хора с порутени домове, с обещания да ремонтират покрива или къщите им на ниска цена. След това започвало изнудване и заплахи, че ще оставят разрушени покриви и стени, като се е стигало и до заплахи за живота към жертвите на мошениците.

Освен на място, групата е набирала клиенти чрез билбордове, публикации в интернет и флаери, пуснати по пощите. За две години е успяла да подведе много хора, а днес имаше призив всеки, който е пострадал по сходен начин, да подаде сигнал в прокуратурата и съдейства на правосъдието.

Говорителят на Окръжната прокуратура Радослав Лазаров и старши комисар Андрей Ангелов – директор на Областната дирекция на МВР във Варна уточниха, че вече има подадени сигнали, но се предполага, че жертвите са много повече.

Стана ясно още, че размерите на престъпната дейност са мащабни и става въпрос за стотици хиляди левове. 

Разследването е започнало през 2023 година, след самосезиране на Окръжна прокуратура – Варна и резултатите от него са станали възможни благодарение на доброто сътрудничество и тясно взаимодействие с органите на МВР и НАП в града.

След извършените множество процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия във връзка с доказване престъпната дейност на групата, на 15 май 2024 година е предприето задържане на обвиняемите.

Информация по продължилото няколко месеца разследване дадоха в съвместен брифинг и.ф. апелативен прокурор на Варна Станислав Андонов, говорителят на Окръжната прокуратура прокурор Радослав Лазаров, директорът на ОД на МВР старши комисар Андрей Ангелов и директорът на ТД НАП госпожа Властиана Николова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1017hPa 82% 0% 0m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1016hPa 72% 75% 7m/s 110deg

15°C Усещане 15°C
1017hPa 82% 100% 4m/s 110deg