Румен Гечев, БСП: В новия бюджет няма никакво увеличение на пенсии и доходи

Проф. Румен Гечев: Кабинетът "Денков" е артистичната група в коалицията на ГЕРБ

Няма как да одобрим такъв бюджет на затягане на коланите, откъснат от българската икономика

„Представените параметри от бюджета за 2023 г. от Асен Василев е един добър счетоводен документ, едно изравняване на приходите и разходите. Това заяви народния представител от “БСП за България“ и член на бюджетната комисия проф. Румен Гечев и обясни: „Започваме от пенсиите и заплатите, но кого всъщност лъжем? Повишават пенсиите от юли с 12%, но нима не знаем, че инфлацията за миналата година е 15%? Така че нека го кажем – няма никакво увеличение на пенсии и доходи, тъй като инфлацията е по-висока от номиналното увеличение“, посочи той в ефира на БТВ.

В предаването “Тази сутрин“ социалистът коментира, че при този бюджетен баланс и нисък растеж, покупателната способност на всички намалява. „Това е добър счетоводен баланс от гледна точка на следното – увеличили са приходите, намалили са разходите и са стигнали дефицит от 3%. Но никъде в света не се измерва икономическият растеж само с бюджетен дефицит. Сега се опитват да подчинят цялата икономика на фиксацията, която са си наумили – да влезем неготови в еврозоната от догодина“, разкри той и допълни, че БСП няма как да одобри такъв бюджет на затягане на коланите, откъснат от българската икономика.

„Този бюджет не е обвързан с икономическото развитие на България“, заяви проф. Гечев и продължи: „Имаме намаляване на капиталови разходи, няма нищо за стимули за селското стопанство. Този бюджет изглежда балансиран, но спрямо него, например румънската кола започва да се отдалечава, защото румънците последните три години поддържат 4-5-6% растеж“, посочи социалистът.

„Така, както ние защитаваме социални програми, целият свят знае, че най-добрата социална политика е икономическият растеж“, обясни Румен Гечев и даде пример:

„Какво от това, че бюджетният дефицит е 3%, като в калта стоят 3 млрд. в “Белене“, вместо да ни носят стотици милиони всяка година?“, попита той и уточни, че докато стоят реакторите в калта, токът ще поскъпва.

БСП подкрепя заложеното увеличение на учителските заплати, но проф. Гечев открои едно противоречие: „Например преподавател доктор на науките ще получава с 60 лева повече от някой учител по физическо. В коя държава го има това?“, попита той.

Румен Гечев попита и какво става с българското производство: „Сто процента ще вземем от дивидентите на държавните предприятия – това са около 1.5 млрд. А какво правим с частните предприятия в енергетиката? Източваме държавния енергиен сектор, а частният процъфтява“, разкри той.

По думите на социалиста този бюджет потвърждава, че служебният кабинет е бил надул служебните разходи и е намалил приходите.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 77% 82% 2m/s 360deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 9% 4m/s 140deg

18°C Усещане 17°C
1017hPa 52% 20% 3m/s 110deg