Шолц към Денков: Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген (ВИДЕО)

Шолц към Денков: Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген (ВИДЕО)

Българският премиер получи подкрепата и на Нидерландия, Словения, Естония, Белгия и Финландия

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген. Уверението даде германският канцлер Олаф Шолц в разговор с министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел. Акад. Денков разговаря на четири очи и с премиера на Финландия Петери Орпо, който също увери, че страната ни може да разчита на гласа им за еврозоната и Шенген. 

Премиерът акад. Денков запозна партньорите с фискалната картина в страната ни, ниския външен дълг и ниския дефицит.

„Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Работим за датата 1 януари 2025 г.“, потвърди министър-председателят относно еврозоната. 

В рамките на Европейския съвет в Брюксел премиерът акад. Денков обсъди приоритетите пред страната ни с държавните ръководители от “Обнови Европа”. Премиерите на Нидерландия, Белгия Словения и Естония – Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, също дадоха своята подкрепа за влизането на България в еврозоната и падането и на сухопътните шенгенски граници. Акад. Денков припомни, че тези държави са известни с това, че са сред най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите и затова тяхната оценка е от особено значение. 

Във връзка с постигнатото съгласие в Съвета за подкрепата за Украйна, премиерът акад. Денков изрази удовлетворение от крайния резултат. „Хубаво е да бъдем единни. Нямаше разнобой по важните теми“, отбеляза министър-председателят и изтъкна приноса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1014hPa 76% 0% 2m/s 110deg

7°C Усещане 5°C
1014hPa 70% 0% 3m/s 90deg

7°C Усещане 6°C
1016hPa 76% 0% 2m/s 290deg