Условни присъди за управител на фирма и счетоводителка за укриване на над 1 400 000 лв. ДДС

Баща и син - германци, убили свой съгражданин в балчишко село, ще бъдат лишени от свобода за 20 и 17 години

Варненският окръжен съд призна за виновeн 39- годишния Валентин Х., който в качеството си на съсобственик и управител на търговско дружество, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Деянието е било извършено в съучастие, като помагач, със счетоводителката, обслужваща фирмата – 47-годишната Цветанка Д., в условията на продължаващо престъпление. Това съобщиха от съда.

През лятото на 2009 година, в качеството си на собственик и управител на фирма, подсъдимият Валентин Х. решил, че може да се възползва по неправомерен начин от обстоятелството, че дружеството има регистрация по ЗДДС, за да получи без основание право на данъчен кредит. За целта били използвани документи с невярно съдържание, потвърждаващи неистина относно несъстояли се, но осчетоводени сделки и приспадане на неследващ се данъчен кредит. Към предоставените фактури нямало представени никакви документи, които да потвърждават описаните дейности.

В периода 15 юни 2009 г. – 14 октомври 2009 г., мъжът и жената успели да избегнат установяването и плащането на 1 402 582,25 лева ДДС.

Валентин Х. и Цветанка Д. са с чисто съдебно минало.

Делото беше внесено в съда в средата на 2021 година и в рамките на 10 открити съдебни заседания наказателното производство приключи.

Тричленният съдебен състав, състоящ се от двама съдебни заседатели и eдин съдия, постановиха присъда по отношение на Валентин Х. от 3 години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване да бъде отложено с 5 години изпитателен срок. Наказанието, което беше наложено на Цветанка Д. е 2 години и 6 месеца затвор, с 4 години и 6 месеца изпитателен срок.

При произнасяне на присъдата, съдията-докладчик по делото обяви, че не е съгласен с мнението на мнозинството на състава по отношение вината на подсъдимата и е подписал присъдата с особено мнение, което ще бъде изготвено заедно с мотивите в законоустановения срок.

Съдебният акт подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1018hPa 83% 20% 0m/s 0deg

19°C Усещане 19°C
1020hPa 77% 0% 2m/s 140deg

22°C Усещане 22°C
1019hPa 68% 0% 1m/s 0deg