В момента е пикът на миграцията на белия щъркел!

В момента е пикът на миграцията на белия щъркел!

В момента е пикът на миграцията на белия щъркел, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), предаде TheSite24. Във видео заснето от Михаил Илиев, близо до Добрич се показва една често срещана гледка: когато забележат машини, обработващи земята, щъркелите кацат близо до тях.

При обръщането на почвата птиците получават много лесен достъп до различни насекоми, червеи, дори мишки, с които да се нахранят. Така уморените мигранти бързо презареждат за дългия път.

На 5-ти март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви старта на информационна и дарителска кампания „Годината на белия щъркел“, посветена на проучването и опазването на вида.

На специално откриващо събитие в София бе представена информация за VIII Международно преброяване на белия щъркел, което се организира тази година в над 40 страни по света. През 2024 г. то ще се проведе за осми път през юни и юли, като ще обхване над 5000 населени места у нас. БДЗП е координиращата организация за България. 

„През юни и юли ще броим възрастните птици и техните малки. Всеки може да се включи в инициативата, като записва наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds, сподели експертът по вида от БДЗП Свилен Чешмеджиев. 

Освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Сред най-сериозните от тях, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове.

Именно заради това БДЗП стартира и дарителска кампания, посветена на проучването и опазването на вида. Част от инициативите, за които се събират дарения, са организиране на преброяването, закупуване на предаватели за проучване на придвижванията и миграцията, закупуване на пасища в Югоизточна България, важни за щъркелите по време на прелета и гнездовия период и др. Повече за целите на кампанията и начините за дарение може да научите на www.birds.bg

Откриващото събитие даде старт и на излъчването на живо от гнездата на двете щъркелови семейства в село Ярлово YouТube канала на БДЗП, а гнездото в село Драгушиново ще можем да го наблюдаваме след броени дни.  Тази година излъчването се осъществява, благодарение на подкрепата на SiteGround, които са технологичен партньор и дариха средства и за подобряване на оборудването, подмяна на старите камери с нови и обезпечаване на излъчването.

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век. Организатор е BirdLife International, а БДЗП е координиращата организация за България. Основен партньор на БДЗП в преброяването е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС)

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1001hPa 59% 100% 2m/s 360deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 20% 6m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 2m/s 110deg