Варненски лекар е част от българския контингент, който се включи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово

Варненски лекар е част от българския контингент, който се включи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово

Екип на Военномедицинска академия (ВМА) е част от българския контингент, който се включи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Това съобщиха от лечебното заведение, научи TheSite24.

Военномедицинският екип се състои от двама специалисти – лекар и медицинска сестра. За лейтенант д-р Янис Боев това е първа мисия. Той е част от дипломиралия се през миналата година първи випуск военни лекари и в момента е началник на Медицински пункт във военно формирование 28580-Варна към Военноморска болница. 

Заедно с него заминава и старшина Мая Димитрова – медицинска сестра в Медицински пункт на военно формирование 42800-Плевен, която в професионалната си визитка има записани няколко мисии в едни от най-горещите точки на света.

За последните 20 години близо 1000 военни медици застават на първа линия в различни международни операции на НАТО и Европейския съюз, а също и в помощ на цивилното население при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.

В момента мисия зад граница изпълнява и един медицински съветник в Босна и Херцеговина.

Българските военни медици винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Многократно са доказвали своята героичност при екстремални ситуации, с което печелят уважението и на местното население, и на нашите партньори и съюзници. Изпълнявайки професионално своя дълг и отговорности – непоколебимо, със самочувствие, с достойнство и с решимост, те допринасят за утвърждаване авторитета в международна среда на Българската армия и на ВМА.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1000hPa 63% 100% 2m/s 30deg

17°C Усещане 16°C
1002hPa 54% 75% 5m/s 170deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 82% 75% 3m/s 100deg