Варненските шампиони по роботика отиват на Световното в Норвегия (ВИДЕО)

Шампионите на България по FLL Лего роботика, Zentix от Робопартанс Варна, летят в понеделник за град Бодо, Норвегия, където ще се проведе тридневно състезание с отбори от цял свят.

На състезанието Open European Championship FLL Bodø 2024, организирано от FIRST Scandinavia, ще вземат участие отбори от цял свят. Ще участват 50 отбора от ученици на възраст между 10 и 16 години, като има представители от всички континенти, от Чили до Япония. Състезанието събира поне 12 отбора, шампиони на страните си, както и техни подгласници. 

Състезанието ще се проведе в три дни, от 14ти до 16ти май 2024г., като отборите се състезават в четири категории: “проектиране на робот”, “състезание с роботи”, “представяне на изследователски проект” и “работа в екип и основни ценности”. Във всяка от категориите ще бъдат излъчени по трима победители, и трите отбора, събрали най-много точки общо в четирите категории, ще бъдат наградени като големите победители на OEC Bodø 2024.

Състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която отборите имат 2:30 минути, за да съберат възможно повече от 550-те точки на състезателното поле, по което трябва да се движи предварително построен, програмиран и настроен автономен робот без дистанционно управление. 

Мисиите на робота включват – взимане, прибиране, пренасяне, преместване, избутване, натискане или повдигане на модели, построени от лего части, които са закрепени или свободно поставени върху цветно състезателно поле.

Отбор Zentix спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League  България. Той се проведе на 20 април 2024 в Бургаския свободен университет,  организан от Център за творческо обучение и Община Бургас.

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите. 

В периода от 21ви април до 12ти май, отбор Zentix усилено работи в учебните зали на училище по роботика Robopartans Варна, където са дългогодишни ученици, за да представи достойно България. Бяха направени много промени и подобрения в играта с роботите и от 390 точки през април, Zentix вече могат да събират по 505 точки на състезателното поле. 

За целите на изследователския проект отборът преведе представянето си на английски език и създаде прототип на автобус, изрисуван с графити, и проведе анкета сред учениците, свързана с проблемите с градския транспорт.

Следете за споделени моменти от пътуването и състезанието в Инстаграм профила на Робопартанс www.instagr.am/robopartans  

Пътуването е организирано от Център за творческо обучение, с помощта на Неда Травел и спонсорството на община Бургас.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1017hPa 82% 0% 0m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1016hPa 72% 75% 7m/s 110deg

15°C Усещане 15°C
1017hPa 82% 100% 4m/s 110deg