Демерджиев: Има много пътища да се постигне съдебна реформа без да се пипа Конституцията

Демерджиев: Има много пътища да се постигне съдебна реформа без да се пипа Конституцията

Ако някой каже, че единствената възможна съдебна реформа е конституционната, аз съм готов веднага да опонирам, тъй като има много пътища, по които да се постигне съществена съдебна реформа без да се пипа Конституцията. Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Панорама“ по БНТ. „Казвам го, защото ако чакаме промяна в Конституцията, рискуваме да загубим още много време. България няма много време, за да си позволи лукса да не наложи върховенството на правото, да не осигури реална борба с корупцията“, отбеляза той. 

Стискам палци България да има правителство, но не очаквам да се получи правителство на компромиса, очаквам правителство, което може да даде тласък на България и да я придвижи напред, посочи Иван Демерджиев. Нямам нито оферта, нито амбиция да бъда част от такова правителство, заяви той. 

„Ние като служебен кабинет нямаме пълните възможности за това, защото нямаме зад гърба си Народно събрание. Многократно сме протягали ръка към Народното събрание, за да помогне на България, за съжаление дотук не сме чути достатъчно ясно. Надявам се този парламент да ни чуе и да се занимае със законодателна дейност. Ключово важно за България е да бъдат приети законопроекти, немалко на брой са тези, които задължително трябва да бъдат приети“, отбеляза Иван Демерджиев. 

Той отбеляза, че законопроектите, които се намират в Плана за възстановяване и устойчивост, са комуникирани с ЕК и със Съвета на Европа. Много подробно, стъпка по стъпка беше разписано съдържанието на тези проекти, минимално необходимото съдържание, за да се постигнат целите, а те са върховенство на правото и съдебна реформа, каза още вицепремиерът. Според него законопроектите не са достатъчни стъпки, за да се завърши този процес, но са решителни стъпки и партньорите ни от Европа очакват да ги направим.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1015hPa 88% 63% 2m/s 330deg
17°C Усещане 16°C
1017hPa 72% 93% 6m/s 100deg
18°C Усещане 19°C
1017hPa 100% 100% 2m/s 20deg