Филм от поредицата „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” представя колорита на казашката общност (ВИДЕО)

Светът на казашката общност в целия й колорит и прелест оживява във втория от поредицата образователни филми, създадени от младежи за младежи по проекта „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът.

Проектът на СНЦ „Пресклуб Варна” се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Екипът по проекта гостува по време на традиционния казашки празник Масленица, който е сходен с нашият Заговезни. Ден, в който се гони зимата и лошите мисли, посреща се доброто и пролетта. Всичко това се случва зрелищно, с много песни, танци и игри, в които Злати, Роси, Стаси и Емо активно и всеотдайно се включиха.

Най-малкото селище в състава на община Варна – с. Казашко, е единственото място в България, където се съхраняват обичаите, културата и религията на казаците старообрядци. През тази година то ще навърши 115 години.

Заради заслугите си за съхранението на казашките традиции през 2007 г. Гергана Петкова, кметица на селото, е поканена в Москва, където е удостоена със звание атаман и произведена в казашки чин есаул. Години по-късно учителката по професия завършва и магистратура по богословие.

„Обичаме да наричаме Казашко „Перлата на Варненското езеро”, тези, които ни познават знаят историята на селото. Тя е свързана преди всичко с казаците рибари, казаците – некрасовци, които дошли преди повече от 115 години на тази земя, хвърлили мрежите си на този бряг, в това море и основното, което ги е крепило в годините е вярата, желанието да съхранят древното православие и да запазят основния си поминък, какъвто е рибарството. Типичните лодки – липованки се изработват от местните хора.

Днес сред тях има и мнозина, които се занимават със земеделие и животновъдство. Последният майстор лодкар вече не е сред живите, но неговите лодки напомнят за него. Населението на Казашко е предимно от донски и кубански казаци, наречени липовани, защото православните икони, създадени преди повече от 300 години, са сътворени от тях върху липово дърво”, увлекателно разказва Гергана Петкова, а ние слушаме затаили дъх.

Кметицата разкрива и каква според нея е ролята на атамана.

„Атаманът е водач, в случая не е понятие бойно и военизирано. В музея имаме една табличка, в която са упоменати задълженията на атамана. Те се препокриват с дейността на кмета или на старейшината – да се грижи за хората, за сираците, за осигуряване подслон на хора бездомни. Атаман означава да бъдеш човек, да се отнасяш към всеки като към свой брат, като към майка…Винаги човешката страна е преди всичко, не очакваш хвалби или благодарност. Трябва да си водач, ценен и търсен. Това ми носи удовлетворение. В повечето случаи правя всичко с подкрепата на хората. Благодарността се усеща, тя ме мотивира за още и още дела. Питате как успявам – водя се от максимата, че трябва да бъдеш с хладен ум, горещо сърце и твърда ръка. Ние сме отворени към обществото, това не е онова село, което е било преди сто години. При казаците гостите са много почитани, особено тези, които идват най-отдалече”, споделя кметицата.

Селото грее от чистота, улиците са асфалтирани, а всички староверски и православни празници се празнуват подобаващо – с вкусни трапези, песни и танци на фолклорния състав „Калинушка”.

Заради романтиката на мястото тук често се венчават и жители на други градове и села, които позират за сватбени фотосесии на кея.

Припомняме, че младежкият образователен проект „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” има за цел да разкрие историята, бита и културата на десет общности и етноси в град Варна в поредица от забавни документални филми. Младежите влизат в ролята на водещи, сценаристи, оператори, монтажисти и участници в продукцията.

Повече за Казашко и неговите сърцати жители, ще научите от видеото!

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

Weather data not found.
Error 429: Your account is temporary blocked due to exceeding of requests limitation of your subscription type. Please choose the proper subscription https://openweathermap.org/price

Weather data not found.
Error 429: Your account is temporary blocked due to exceeding of requests limitation of your subscription type. Please choose the proper subscription https://openweathermap.org/price

Weather data not found.
Error 429: Your account is temporary blocked due to exceeding of requests limitation of your subscription type. Please choose the proper subscription https://openweathermap.org/price